Читај ми!

Tajna dobrog života - med, vino i masline

"Ako želiš da si srećan čitavog života, živi negde u malom mestu i gaji pčele", izreka je pčelara, koja će nas odvesti u Đilog u Australiji. U zanimljivoj priči, upoznaćemo neobičnog domaćina, sveštenika Momčila Vukšu, koji se od malih nogu druži sa pčelama i dobitnik je više značajnih priznanja za proizvodnju meda.

"Ja sam nasledio ljubav prema pčelama od mog pokojnog đeda. On je bio veliki pčelar, od njegove dece niko, jedini ja unuk...45 godina se bavim pčelarstvom...", kaže otac Momčilo.

I uspešan je u tome, dobitnik je mnogih nagrada.

"Bilo je više nagrada još u staroj Jugoslaviji, dok sam živeo u Dalmaciji. Prošle godine sam poslao med u BiH i Severnu Makedoniju na takmičenje i osvojili smo dve zlatne medalje, kao najkvalitetniji med u Tuzli među 300 izlagača. Radi se o čistom australijskom medu, to je mešavina njihovih cvetova...", kaže Vukša.

Koliko meda preporučujete dnevno?

"Jednu kašiku sa crnim raženim hlebom. Svima bih preporučio da se bave pčelarstvom. Još u Starom zavetu premudri Solomon uči ljude onoga vremena i kaže: Ugledajte se na pčele, ona je tvorevina Božija. Svaki verujući čovek po modelu pčelinjeg društva može da vidi kako je nastao svet i kako je to tvorevina Božija.

Sva medicina u svetu počiva na vinu, maslinovom ulju i medu. To je tajna dobrog života... najbolja reklama je ono šta pčele proizvode. Ja ne proizvodim ništa, samo uzmem od njih višak", zaključuje otac Momčilo Vukša.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво