Читај ми!

Duško Gojković: Pupkom smo vezani za Beograd

Naš legendarni muzičar, džez trubač i kompozitor Duško Gojković, krajem januara dobio je prestižno priznanje, Berklijevu nagradu Master globalnog džeza (Berklee Master of Global jazz award). Ta nagrada dodeljuje se umetnicima koji služe za primer, predstavljajući prakse i vrednosti Berklijevog Global džez instituta. Tim povodom evo inserta iz emisije "Sav taj Duško Gojković", Maje Martinović i Vladana Jočića.

Nezgodno je intervjuisati legendu, svi su ga već sve pitali. A valjda njemu tek nije zabavno da ga decenijama pitaju svakakve budalaštine. Tako Duško Gojković na sastanak dolazi oprezan, ja nervozan.

Vitalnošću koja mi ne dozvoljava da shvatim da se približio 90-toj godini života, pokazuje mi klubove u kojima je svirao. Odlazimo da snimamo u jednoj od najpoznatijih minhenskih pivnica. Kafansku buku koristimo kao muzičku podlogu, potpomažemo se bavarskim perecama i alzaškim vinima...i dok se kafana lagano punila, a vino polako praznilo, popuštao je njegov ultimatum da ne govorimo o prošlosti i izronila jedna prebogata priča o istoriji džeza i neprestanog rada.

"Svaki dan vežbam, kao i sportista što vežba. Pre par meseci snimili smo moj zadnji ce-de, kvintet je bio..tek treba da izađe", kaže Gojković.

Na poslednja tri albuma vidim tri različita sveta...

"Čini se kao da su tri različite šine, ali opet sve u mom stilu...volim i latin džez, to smo snimili sa Radio Beogradom, Big bendom, to je odlično ispalo, pa sam snimao sa Bradenburškim simfonijskim orkestrom, latin, strings, razni kvinteti, 5 truba, duvača...uvek je neki drugi sastav, interesantno mi je da je svaki put nešto drugo", kaže maestro.

Vi volite sebe, što mi se posebno dopada, da nazivate dijasporom. Šta Vam danas znači Beograd posle svih tih pustih godina?

"Mi svi koji smo iz Beograda smo pupkom vezani za Beograd, bilo da si dijaspora u Čikagu, i posle 30, 40 godina još je Beograd za nas osnova. Ja sam odrastao u Beogradu i počeo sam da sviram u Beogradu dok je bio Big bend, onaj zabavni orkestar, Mladan Guteša, Bubiša Simić, tu sam počeo...ceo život sam u vezi sa njima. Dok sam bio u Americi, bilo je daleko, a kad sam se vratio, uvek ima neki koncert, festival, snimanje... U poslednje vreme snimio sam nekoliko ce-dea sa njima...Minhen-Beograd, nije daleko, za sat vremena sam tamo. Dođem u 11, u 12 sati idem na ćevape", kaže maestro Gojković.

Razgovor vodio Vladan Jočić.

Autori serijala "Povratna karta" Maja Martinović i Vladan Jočić.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво