Читај ми!

Radovan Gajić: Kosovo je žeravica koja tinja u nama

Srpski pisac Radovan Gajić napustio je Beograd 1985. godine i nastanio u Torontu. Većinu svojih knjiga obajvio je u zemlji, a u Kanadi nekoliko dvojezičnih knjiga. Sarađivao je sa časopisima "Kišobran", "Mi magazin" i nedeljnikom "Novine Toronta". Dobitnik je mnogih nagrada, a jedini je iz rasejanja poneo najviše priznanje Udruženja književnika Srbije "Povelju za životno delo".

Radovan Gajić, jedan od najplodnijih pesnika iz dijaspore, Toronta i Kanade, autor dvadesetak knjiga, rado se odazvao da govori za naš program.

Prva Vaša knjiga je "Kiša Kosova". Da li su te kiše prestale?

"Nisu prestale, niti će da prestanu...te kiše su pre svega, duhovne kiše, a kad su duhovne jedino mogu da se transponuju kroz jezik, a gde god živi jezik, živeće i to. Srpski pesnik nije pesnik ako nije pevao o Kosovu, ako bar jedan stih nije napisao o Kosovu. Imam jedan stih koji kaže: "Prestao si da pevaš o Polju, kad ti to umre a nije te bilo u čitulji". Čuo sam da ljudi u Srbiji često psuju Boga, ali nisam čuo da je ijedan Srbin ikad opsovao Kosovo. To je nešto što živi u nama i kao žeravica daje nam život. Taj prostor, Kosovo i Metohija je bio centar življenja srednjovekovne srpske države, a to je temelj svih država", kaže pesnik.

Dva puta su Vam uzimali dušu, Kosovo i Knin...

"Znate šta, to su pokušaji uzimanja duše, ne može niko Vama da uzme dušu dok je god jezik živ".

Da li ste uspeli da svojim pisanijem približite Srbiju Kanađanima i problem Kosova?

"Kanađane ne interesuju ti problemi...ceo svet je u masovnom mazanju očiju".

Pisali ste i o Beogradu...

"Beograd sam utkao kao jednu posebnu temu, jer Beograd smatram glavnim gradom svoje duše i najotvorenijom sredinom na svetu, prestonica sveta..."

Dobili ste niz književnih nagrada, "Rastko Petrović", "Ravaničanin", Andrić akademije, "Arsenije Čarnojević", da li nagrade obavezuju?

"Obavezuju pre svega, što morate i dalje da radite...pisac je zatvorenik mraka koje treba da istera kroz belilo papira. Publici poručujem da čitaju", kaže Radovan Gajić.

Uz isticanje da je naša dijaspora zaista obogaćenija stvaralaštvom Radovana Gajića, ostaje samo da se kaže da se od ovog vrsnog pregaoca kulture s pravom očekuju značajna dela.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво