Srbija na vezi, večeras u 18.55

Dan Državnosti Srbije proslavljen je širom sveta, pa i u SAD. Posle proslave praznika u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu, održan je i prijem u Generalnom konzulatu Srbije u Čikagu.

Prijemu su prisustvovali članovi diplomatskog kora, Kancelarije gradonačelnika Čikaga, Ministarstva finansija okruga Kuk kao i članovi srpske zajednice. Izveštava Aleksandar Žigić.

Gimnazija u Bečeju bila je domaćin projekta "ERAZMUS PLUS" - međunarodne razmene učenika iz pet evropskih zemalja. U fokusu je bila zaštita životne sredine, a deca su bila u prilici da bolje upoznaju Srbiju. Projekat bečejskim gimnazijalcima pruža i mogućnost daljeg školovanja u inostranstvu.

Mladi istraživači Srbije ove godine obeležavaju stogodišnjicu rada Međunarodnih volonterskih kampova. Proslava će biti organizovana u 90 zemalja sveta, u preko 2000 kampova. Ovo je jedinstven oblik volonterskog rada predviđen za sve ljude dobre volje, bez obzira na godine. Jedan od glavnih ciljeva je stvaranje kontakata između učesnika iz inostranstva i lokalnog stanovništva, čime se doprinosi boljem razumevanju naroda i kultura, prijateljstvu i miru.

O aktivnostima kojima će značajna godišnjica biti obeležena, u emisiji će govoriti Lena Tatalović ispred Mladih istraživača Srbije, Anastasija Đurđević, volonterka i Perica Odabašić, arheolog.

Zimsko okupljanje slavista traje već 58 godina. Tema ovogodišnjeg susreta u Beogradu bila je funkcionisanje slovenskih jezika i književnosti u savremenim uslovima. Jedna od najistaknutijih članica srpske dijaspore u Vićenci je i pesnikinja i prevodilac za italijanski jezik Rada Rajić Ristić, član UKS i Akademije za kulturu iz San Marina. Objavila je dvadesetak knjiga, a sa njom je u Vićenci razgovarao kolega Vladan Rakić.

Urednik i voditelj Tanja Adamović

Realizacija Maja Mandić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи