Srbija na vezi-region, RTS Svet, 18.55

U redovnoj rubrici prelistavanja štampe "Šta (nam) se piše", gost nam je analitičar Dragomir Anđelković, sa kojim ćemo razgovarati o svemu što se trenutno dešava u regionu i koliko se to odražava na srpsku zajednicu i Srbe uopšte, u zavisnosti u kojoj zemlji žive. Repriza emisije u utorak, 11. februara u 13 sati.

Na osnovu izmene Zakona o hrvatskom državljanstvu, koje su stupile na snagu početkom godine, oko 5000 građana Srbije čija oba roditelja imaju hrvatsko državljanstvo, moći će da zadrže srpsko i dobiju hrvatsko državljanstvo. Opširnije o tome saznaćete, u prilogu Dragane Živojnović.

Ekipa Tv produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar nedavno je posetila selo Polače u podnožju Dinare i zabeležila priču o očuvanju starih zanata. Kroz tradiciju jedne porodice neguje se i tradicija naroda. Tako se meštanin Polača, Željko Milivojević već decenijama bavi izradom dipli, koje mu je u nasleđe ostavio njegov otac. Reč je o muzičkom instrumentu od drveta sa duplom sviralom.

Kada govorimo o Srbima u Severnoj Makedoniji, obično pominjemo deo oko Kumanova i severno od Skoplja. Ovoga puta, imaćete priliku da saznate kako žive Srbi na krajnjem jugu ove zemlje, tačnije u mestu Selemlija, koje se nalazi na samoj granici sa Grčkom. Kada su tamo doseljeni, čime se danas bave i kako čuvaju identitet, videćete u priči koju su zajednički pripremili kolege sa portala Srbtel i Miroslav Karlica.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar