Srbija na vezi, RTS SVET u 18.55

O situaciji u Crnoj Gori, večeras na kanalu RTS Svet, u emisiji Srbija na vezi - član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, podgorički paroh Velibor Džomić.

Vlada Crne Gore je saopštila da je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio zahtev jedne beogradske advokatske kancelarije da se Crnoj Gori zabrani sprovođenje Zakona o slobodi veroispovesti do donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona ili do zaključenja temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Šta znači ovo odbijanje i kakve posledice može imati, za našu emisiju komentariše podgorički paroh, doktor pravnih nauka, član Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, Velibor Džomić.

Drvar je nekada bio poznat kao grad heroj i imao je odrednicu Titov. Danas ga prepoznaju kao "grad-slučaj", koji pripada Livanjskom kantonu u Federaciji Bosne i Hercegovine, a čitava opština podeljena je između između dva kantona i Republike Srpske. I tako od 1995. godine.

U jedinom gradu Federacije Bosne i Hercegovine, gde srpsko stanovništvo čini oko 98 odsto, živi se teško. Jedan od najvažnijih razloga za to, svakako je nesklad i loša saradnja između gradske i kantonalne vlasti, jedna pripada Srbima, druga Hrvatima. Rešenja ima, u pomoć je pritekla Srbija. Otvorena je fabrika "Jumko" koja zapošljava oko stotinu radnika. Događaj otvaranja pratile su kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost za pružanje besplatne pravne pomoći izbeglim i raseljenim licima koja imaju imovinu u Federaciji Bosne i Hercegovine. Informaciju o tome na koji način se pomoć može ostvariti, daćemo u večerašnjoj emisiji.

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, boravio je prošle nedelje u Severnoj Makedoniji. Tom prilikom razgovarao je, između ostalog, i sa predstavnicima srpskog naroda u toj zemlji, i obećao pomoć Republike Srpske.

Selo Raškovići nalazi se nedaleko od Knina, poznato po plodnoj zemlji, vrednim i dobrim ljudima, ali i po kneževskoj lozi Raškovića. Danas u ovom mestu živi tek četvrtina stanovnika u odnosu na predratni period. Nedavno ih je posetila ekipa Tv produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar, i večeras ćemo videti šta je zabeležila.

Kako sačuvati istoriju od zaborava, kako se boriti protiv njene revizije? Večeras ćemo govoriti o knjizi "Jasenovački logor", autora koji je i sam bio zatočenik ovog zloglasnog logora smrti, dr Nikole Nikolića. Knjiga je napisana 1948. godine, i pretrpela je nekoliko dopuna usklađenih sa "potrebama vremena", da bi pre nekoliko godina njeno originalno izdanje dospelo do izdavača Miroslava Damjanovića, koji će govoriti o autoru i njegovom delu.

U okviru Srpskog meseca u Velikoj Britaniji biće održan Dan sećanja na sve žrtve stradale u NDH tokom Drugog svetskog rata. Više o tome, iz Londona, za našu emisiju govori direktorka Fondacije sećanja na Jasenovac i Holokaust, Dragana Tomašević.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара