Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Gost emisije je Nenad Andrić, fizikohemičar i ekolog, autor knjiga "Peške kroz Svetu Goru" i "Susreti sa Svetogorskim starcima". Repriza emisije u sredu, 29. januara u 13 sati.

Knjiga "Peške kroz Svetu Goru" sadrži i dosta poznatih i nepoznatih podataka o svetogorskim manastirima, koji se temelje na naučno-istorijskim dokazima. O svakom od dvadeset atonskih manastira napisano je ponešto, ko ga je i kad sagradio, koje se čudotvorne ikone u njemu nalaze, koji svetitelji su u njemu boravili, čuda koja su se dešavala a i dalje se dešavaju... Akcenat je stavljen na srpske ktitore manastira, kojih je u istoriji Svete Gore bilo na pretek.

Najinteresantniji deo knjige odnosi se na svetogorsku pustinju, Karulju i Katunakiju, i razgovore sa pustinjacima koji žive u toj oblasti. Ovaj deo Atosa ne pohodi veliki broj ljudi, zato su razgovori sa monasima iz ove pustinje prava retkost.
U knjizi se mogu naći i delovi proročanstava atonskih svetitelja, ali i nekih savremenih (još uvek živih) staraca, koja se odnose na vreme u kome živimo.

O Svetoj Gori i njenim manastirima postoji mnoštvo podataka, ali ne nalaze se svi na jednom mestu. Ovde se može naći ono najosnovnije i najinteresantnije o svakom manastiru, skitu, keliji...

"Susreti sa Svetogorskim starcima"- ova knjiga je zbirka pouka, saveta, proročanstava i čuda, ali i običnih priča savremenih svetogorskih monaha 21. veka i njihovih preporuka kako da se spasavamo u ovim poslednjim vremenima...

Iz Berlina stize izvestaj o susretu ambasadorke Srbije u Nemačkoj sa predstavnicima naše dijaspore;

Vladan Rakić upoznaće gledaoce sa uspešnim Srbima koji žive u Italiji;

Kolege iz Gračanice najaviće program koji za publiku priprema Dom kulture "Geačanica";

Aktivnosti srpske zajednice u Americi prati Aleksandar Žigić..

Urednici emisije Tanja Adamović i Vera Katanić

Realizacija Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво