Svetosavske proslave širom Amerike

Svetosavske proslave u srpskoj zajednici u Americi i Kanadi su počele proteklog vikenda a biće nastavljene i u naredna dva vikenda. U nedelju je svečano bilo širom Čikaga i okoline, od severne Indijane do Viskonsina.

Svetosavska proslava u punoj društvenoj sali stare crkve Vaskrsenja Hristova u Čikagu, počela je defileom dece uz srpske i američke zastave i nastavljena pevanjem himne Bože pravde i himne posvećene Svetom Savi. Deca su, po prvi put, uz recitacije, pripremila jednu predstavu posvećenu Svetom Savi.

„Prvi put smo ovako nešto uradili, obično se rade recitacije i malo folklora, a ovo je nešto novo. Bilo je važno da se deca uključe i aktiviraju", kaže Darko Živanović.

Starešinu hrama Srđana Veselinovića pitali smo da li je teško pripremiti program na srpskom jeziku, sa decom, koja su rođena i rastu u Americi.

„Kako najbolje znamo i umemo. Ja sam isto rođen u inostranstvu, moj maternji jezik, da tako kažem je engleski, ali ovde, sa našima moramo sačuvati naš dragi i cenjeni jezik, hvala Bogu srpski", protojerej stavrofor Srđan Veselinović.

„Radili smo specijalno za Dan Svetog Save. Imamo u planu da radimo dečje predstave sa njima, da im približimo pozorište, jer će tako vežbati i srpski jezik", kaže Ivana Bojičić.

„Otkako sam bio malen, oko mene su pričali srpski jezik mama i tata, a pričao sam i sa babom i dedom", kaže Žarko Pavlović.

Ova crkva je deo srpske zajednice u Čikagu još od 1905. godine. Među roditeljima i učesnicima programa ima puno ponosa i entuzijazma.

„Hvala Vam za sva Vaša snimanja, što predstavljate pokušaje nas u dijaspori da sačuvamo jezik, tradiciju i veru", kaže Gordana Jovanović.

Nikola Krčedinac, rođeni Pančevac, koreograf je ovdašnjeg folklornog ansambla 30 godina.

„Ovo je mali preporod, roditelji više dovode decu, tako da nas je više nego pre", kaže koreograf Nikola Krčedinac.

U crkvi Hristovog Vaskrsenja na Palmer Skveru u Čikagu planira se obeležavanje crkvene slave i folklorni festival zakazan za 16. maj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво