Srbija na vezi-region, RTS Svet, 18.55

Mediji dijaspore, mediji o dijaspori i mediji za dijasporu... Gost u studiju je učesnik Medijske konferencije dijaspore i Srba u regionu, koordinator Saveza Srba Slovenije za informisanje i izdavaštvo Saša Stojiljković iz Kopra. U drugom delu emisije gost je istoričar Branislav Stanković, jedan od autora knjige „Srbi u Dubrovniku". Repriza emisije je u utorak, 24. decembra u 13 sati.

Koliko su važni mediji u povezivanju matice i dijaspore, kako omogućiti bolje informisanje dijaspore i Srba u regionu o dešavanjima u matici ali i informisanju matice o dešavanjiva u dijaspori i srpskoj zajednici u regionu, o ulozi javnog servisa u informisanju dijaspore neke su od tema koje će se razmatrati na predstojećoj redovnoj godišnjoj Medijskoj konferenciji dijaspore i Srba u regionu.

Upravo je predstojeća Medijska konferencija dijaspore i Srba u regionu koja će se, u organizaciji Udruženja novinara Srbije i Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, 26. decembra održati u Beogradu, jedna od tema večerašnje emisije. Gost u studiju je učesnik te konferencije koordinator Saveza Srba Slovenije za informisanje i izdavaštvo Saša Stojiljković iz Kopra, govori o samoj konferenciji, očekivanjima od tog skupa, ali i o položaju, problemima i potrebama srpskih medija u Sloveniji.

Specijalno za našu emisiju ekipa Srpske televizije Crne Gore izvestiće nas o tome kako je protekao molitveni crkveni sabor, održan prošle subote u Nikšiću, gde je izražen protest vernika Srpske pravoslavne crkve povodom aktuelnog Predloga Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

U drugom delu emisije je gost istoričar Branislav Stanković, jedan od autora knjige „Srbi u Dubrovniku" i učesnik Tribine „Dubrovački Srbi - izgubljeno nasleđe", održane krajem prošle nedelje na Pranom fakultetu u Beogradu, govoriće o gotovo potpuno zaboravljenoj srpskoj strani istorije Dubrovnika, o poznatim dubrovačkim Srbima, rimokatolicima, ko su oni bili i koja su dela iza sebe ostavili.

Iz sadržaja emisije izdvajamo još dve teme, od kojih se jedna odnosi na proslavu 90 godina postojanja i aktivnog delovanja Crkve Svetog Đorđa u Kneževu, u istočnom delu Hrvatske, koju je još 1929. izgradio kralj Aleksandar. Drugi prilog je vezan za tradicionalnu akciju, koju sprovode u Vukovaru, a odnosi se na Konkurs „Deca pesnici roda svoga", koji uključuje svu srpsku decu širom Hrvatske, sa namerom da ih motiviše za učenje i utvrđivanje poznavanja srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

Na kraju emisije videćemo i muzički spot u kome nastupa naš gost iz Slovenije Saša Stoiljković koji, osim što se bavi medijima, veoma uspešno stvara i u oblasti muzike, svira harmoniku i tako nastoji da neguje i sačuva bogato kulturno nasleđe ne samo srpsko već i drugih balkanskih naroda.

Urednici emisije Nada Vukelić i Miroslav Karlica

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво