"Soko" iz Minhena čuvar tradicije

Duže od decenije Kulturno-umetničko društvo "Soko" iz Minhena čuva srpsku tradiciju, kulturu i pismo. Godišnjim koncertom svakog decembra isprate uspešnu godinu, pa tako i 2019.

Dogodine u Prizrenu je naziv godišnjeg koncerta Kulturno-umetničkog društva Soko iz Minhena, na kom je publici predstavljen rad društva koji postoji od 2007. godine. Očuvanje tradicije, srpske istorije i kulture su zajednički motivi svih 50 članova ovog društva.

Upravo to je jedan od razloga zašto svake godine organizuju koncert sa određenom tematikom.

Ove godine veče je bilo posvećeno srpskoj kolevci - Kosovu i Metohiji, a kroz multimedijalni sadržaj Igre i pjesme sa Kosmeta, publika se podsetila o istorijskom, moralnom i emotivnom značaju južne srpske pokrajine za sve nas.

„Edukujemo sami sebe, pripremajući to kao temu, naše članove, u stilu: Misli globalno, deluj lokalno, pa iznesi na scenu. Ta scena je sjajna prilika svakog udruženja da mnogo šire postavi teme, da mnogo više pokaže, pripremi, da obogati na jedan drugačiji način", kaže Siniša Gajić, predsednik KUD Soko, Minhen.

„Trudimo se da sem folklora, našu decu obrazujemo na neki način. Nije to samo folklor i igra, već da se uz pesme zna i odakle je pesma, šta se tu pjeva i naravno da se održava ćirilica", kaže Radoslavka Sladoje.

Koncert je održan uz muzičku pratnju Novice Todića iz Osijeka, koji uspešno neguje srpsku tradiciju i muziku i u Hrvatskoj.

„Mi pokušavamo u Republici Hrvatskoj da očuvamo srpski folklor, srpski melos, muziku i pesmu. Ovde, ne samo Soko neguju srpsku tradiciju i čuvamo naš srpski identitet i trebamo ostati u tome i težiti da ostane na mlađim naraštajima", kaže Novica Todić.

Folklor nije samo igra, pesma, tradicija, već mnogo više-putovanja, ljubavi i prijateljstva, za sve generacije.

„Ljubav puno znači, i ljubav prema igri, prema pesmi i naravno, čitavom društvu. To je to što nas drži", kaže Radoslavka.

Kulturno-umetničko društvo Soko svojim radom daje veliki doprinos očuvanju tradicije, ali i promociji srpske kulture u inostranstvu. Za kraj, u duhu novogodišnjeg koncerta, pozdravljaju nas sa Dogodine u Prizrenu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи