Okrugli sto o Srbima u Rumuniji

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama jedan deo svojih aktivnosti posvećuje Srbima izvan matične zemlje, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove ovih zajednica predstave svoju delatnost stručnjacima i zainteresovanoj javnosti u Srbiji. Na ovaj način, može se doprineti boljoj saradnji na relaciji matična zemlja - manjine u okruženju, pre svega na polju nauke i kulture. Među prvima predstavio se Savez Srba u Rumuniji.

Odbor za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava SANU, koji već godinama deo svojih aktivnosti posvećuju Srbima u susednim zemljama, pokrenuo je inicijativu da kulturne i naučne ustanove tih srpskih zajednica predstave svoju delatnost stručnoj i drugoj vrsti javnosti u Srbiji. Ovog puta predstavljeni su Srbi u Rumuniji.

„Još jedno okupljanje ovde u studenom Beogradu pod okriljem SANU gde imamo priliku da u okviru jednog projekta koju je Srpska Akademija pokrenula da se Srbi iz Rumunije i Savez Srba predstavi u matičnoj Srbiji, da predstavimo deo našeg bogatog kulturnoistorijskog i duhovnog nasleđa", kaže Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Prikazan je i dokumentarni film o srpskoj zajednici u Rumuniji.

„To je dokumentarni film „Srbi u Rumuniji" rađen 2013. godine uz finansijsku podršku Vlade Rumunije i naravno Saveza Srba u Rumuniji. Pokušali smo da u 27 minuta prikažemo ono šta je bitno o srpskoj zajednici u Rumuniji", kaže Rajko Kornja, član Upravnog odbora Rumunskog javnog servisa.

Izdavačka delatnost Srba u Rumuniji je nesumnjivo jedna od najbogatijih kada je reč o Srbima u susednim zemljama.

Za vreme trajanja okruglog stola u Galeriji nauke i tehnike SANU prikayana je I mini izložba naučnih monografija u izdanji Izdavačke kuće Saveza Srba u Rumuniji.

„Mi izdajemo oko 15,20 izdanja godišnje i gledamo da pokrivamo sve vidove naše kulturne aktivnosti, počev od monografija, proznih knjiga, knjiga pesama, aforizama, antologija itd", rekao je Goran Mrakić, direktor Izdavačke delatnosti Saveza Srba u Rumuniji.

Osnovna namera Odbora za proučavanje nacionalnih manjina i ljudskih prava jeste da ovim predstavljanjem naših manjina u susednim zemljama doprinese boljem razumevanju i saradnji matice i manjina u okruženju.

„Važno da, ne samo sa simpatijama, ali treba i sa simpatijama, kao i sa naučnom preciznošću i odanošću, da se vidi identite manjina, ovog puta Srba u Rumuniji, da se vidi na koji način se može sačuvati taj identitet", kaže akademik Tibor Varadi, predsednik Odbora za manjine SANU.

Celokupan nastup i predstavljanje srpske zajednice u Rumuniji završen je prigodnim kulturno-umetničkim programom, koji su osmislili glumac Marko Adžić i izvođač srpskih narodnih pesama Pera Todorović sa tamburaškim orkestrom „Temišvarski spomenari".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво