Srbija na vezi-region, RTS Svet, 18.55

Koji je formalni status Srba u Crnoj Gori? Da li su oni nacionalna manjina, konstitutivni ili...? Na osnovu čega ostvaruju svoja prava? Na Pravnom fakultetu u Beogradu, nedavno je održana tribina pod nazivom "Položaj Srba u Crnoj Gori". Jedan od učesnika, prof. dr Dejan Mirović (Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici) biće i naš večerašnji gost, sa kojim ćemo razgovarati na istu temu. Repriza emisije u utorak, 3. decembra u 13 sati.

U Drvaru (Federacija Bosne i Hercegovine), gde je većinsko stanovništvo srpsko, nedavno je održan sastanak predsednika opština Kantona 10 sa predstavnicima Srba Posavskog kantona. Zaključak sastanka da je zajednička saradnja neophodna, kako bi se život povratnika u ove delove BiH poboljšao. Opširnije o tome izveštavaju kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Selo Bruvno u Lici poznato je po jugoslovenskom košarkašu Nikoli Plećašu, ali mnogi će ga zapamtiti i po Mileni Plećaš, izuzetnoj ženi koja se posle izbegličkog života u Srbiji i Grčkoj, odlučila za život u ovom ličkom selu. Samohrana je majka četiri predivne devojčice, uz koje, čini se, ništa ne izgleda teško. Priču o Mileni Plećaš zabeležila je Vaska Radulović iz TV produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

AKUD "Mladost" iz Temišvara, nedavno je svečanim koncertom obeležio 50 godina rada, a njihovu vrednost i značaj u očuvanju srpskog folklora i tradicije u Rumuniji, u svom kratkom filmu predstavio je Nikola Lakić.

Ovo su samo neke od priča u večerašnjoj emisiji. Budite sa nama!

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar