Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

Gosti u studiju su autor knjige "Srbi na Korzici" Zoran Radosavljević i Dragan Inđić, glavni urednik Izdavaštva RTS, kao i prevodilac Tanja Milosavljević. Reprizni termin emisije je u sredu, 20. novembra u 13 sati.

Nakon što je 2014. godine objavljena knjiga "Srbi na Korzici", prošle nedelje je promovisano dopunjeno izdanje na francuskom jeziku.

Autor knjige, učitelj i istoričar Zoran Radovanović godinama je prikupljao originalna dokumenta o životu, radu, školovanju Srba izbeglih na Korziku u vreme Prvog svetskog rata. Sumirani su podaci o učesnicima i događajima prilikom boravka oko 5000 srpskih izbeglica raspoređenih u nekoliko mesta - Ajačio, Bastija, Bokonjano, Učijani, Porto... Posebnu pažnju autor je posvetio lečenju srpskih boraca, a veliki deo knjige čine i autentična svedočenja o školovanju srpskih đaka na Korzici tokom ratnih godina.

O knjizi će u emisiji govoriti autor Zoran Radosavljević i izdavač Dragan Inđić, glavni urednik Izdavaštva RTS, kao i Tanja Milosavljević, doktor lingvističkih nauka koja je knjigu "Srbi na Korzici" prevela na francuski jezik.

O akciji prikupljanja pomoći srpskoj deci na Kosovu i Metohiji, pokrenutoj u Srpskom sabornom hramu u Čikagu, izveštava Aleksandar Žigić.

Na Kosovu i Metohiji se završavaju poslednje pripreme za osmi po redu GRAFEST-Međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi koji će ove godine od 27. do 29. novembra biti održan u Gračanici, Kosovskoj Mitrovici i Šilovu kraj Gnjilana.

Urednici emisije Tanja Adamović i Milena Vujović

Realizacija Ernestina Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar