"Bac' de oko", časopis mladih Biskupljana

U sklopu programa Regionalne škole "Sveti Sava", koja za cilj ima povezivanje srpske dece iz Hrvatske i Srbije, u Beogradu je proteklih nekoliko dana boravilo dvestotinak dece iz Vukovara, Uzdolja I Krnjaka. Grupa od 16 mladih iz Uzdolja, Opština Biskupija sa Dalmatinskog Kosova, posetila je i našu kuću.

Biskupija je malo mesto pokraj Knina, obuhvata osam sela Kosova polja, podeljenih rekom Kosovčicom, poznata još u 12. veku kao "Pet crikvah na Kosovi".

Ovako, u uvodu prvog broja mesečnika pod nazivom "Bac' de oko", mladi budući novinari upoznaju čitaoca sa mestom gde žive. 

Tekstovi su pisani lokalnim dalmatinskim narečjem, sa temama vezanim za opštinu, njenu istoriju, kulturu, verske praznike, ali i tradiciju i običaje lokalnog stanovništva, sa kutkom za tekstove pisane ćirilicom.

Tokom kratkog obilaska RTS-a pažljivo i sa interesovanjem slušali su priče ljudi koji rade i stvaraju program u našoj kući. Bilo je pitanja ali i neskrivene radosti zbog prepoznavanja lica sa malih ekrana.

U stvaranje svojih novina ušli su družeći se u Centru za mlade, takoreći neosetno.

„Tata mi je govorio za taj projekat i zamolio me da počenem sa njima da radim. Ja sam se odlučila da probam, što da ne, jer nikada u tome nisam bila. Svidelo mi se još u početku", kaže Milana Butorović.

„Skupljali smo se u selu, mi, deca, i došli smo do teme-novine...moja tema su životnje, priroda...", kaže Pavle Katić.

„Kad smo se skupili, ideja mi se svidela vremenom, radila sam svoje teme, tako da mi je postajalo sve zanimljivije. Radim Kutak na ćirilici u kome pišem o našim običajima, tradiciji, slavama...", kaže Mia Katić.

Kad su već odlučili da peku novinarski zanat, red je bio i da pokažu šta su do sada naučili.

Anastasia Čenić je preuzela ulogu novinara i nastavila sa pitanjima - kako ste došli na ideju da napravite ove novine?

„Udruženje „Žene Kosovske doline" u svom radu je jednostavno videlo da nešto mora da uradi za svoju decu u Dalmatinskom Kosovu, u Biskupiji, gde apskolutno nema ništa za decu, ni socijalnih ni društvenih dešavanja, tako da smo odlučile da ih pokrenemo kroz jedan naš projekat, da ih okupimo i vidimo šta bi to deca htela i kako da ih zainteresujemo", kaže Radmila Drezga, predsednica udruženja "Žene Kosovske doline".

Kakvi su vaši planovi?

„Planovi su nam da tu novinu dignemo na što veći nivo, da uključimo i dijasporu, da napravimo jedan interaktivni portal, gde bi se uključilo i naše stanovništvo iz rasejanja

Čekamo sledeće izdanje novina, sa tekstovima iz posete Beogradu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво