U Kanadi obeleženo osam vekova autokefalnosti SPC

Kičener i Vaterlo, gradovi 7o-tak kilometara udaljeni od Toronta, gotovo su se spojili pa je i obeležavanje osam vekova autokefalnosti SPC u Kanadi počelo u crkvi Svete Trojice u Vaterlou a završeno svečanom akademijom i banketom u sali kraj crkve Svetog Đorđa u Kičeneru. Brojni gosti i bogat kulturno-umetnički program uveličali su praznik u Eparhiji Kanade.

Obeležavanje 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Kanadi, počelo je liturgijom i punom crkvom Svete Trojice, kao što prazniku i priliči. Domaćina proslave, episkopa kanadskog dr Mitrofana, gostujućeg episkopa osječkopoljskog i baranjskog Heruvima i umirovljenog vladiku Savu, na Svečanu akademiju dotpratila je svečana straža kraljevske konjice Kanade.

Otpevane su kanadska i srpska himna, a posle molitve, skupu se obratio kanadski vladika dr Mitrofan.

„Godina 1219. pokazuje nam ko smo i šta smo. Pokazuje da smo Srbi pravoslavne vere, duhovna deca Svetoga Save. To je događaj koji nikada ne smemo da zaboravimo. To je događaj kojim smo se opredelili da idemo putem Hristovog jevanđelja i njegove Crkve", rekao je dr Mitrofan, episkop kanadske eparhije.

Za svečanim stolom bili su, pored vladika i sveštenstva kanadske eparhije i članovi crkveno-školskih odbora, ambasador BiH, generalni konzul Srbije, kao i sveštenici rumunske i gruzijske crkve.

Pozdravljajući prisutne, u ime rukovodstva Republike Srpske, ambasador BiH je naglasio da je crkva, i u najtežim vremenima, bila uz narod, često jedino svetlo u tami.

„I danas Crkva brine i čuva srpski narod i pastir je srpskog naroda. Meni, koji dolazim iz Republike Srpske i ovde, hiljadama kilometrima daleko od doma, srce je bilo puno danas, kada sam u hramu Svete Trojice, vidio toliko vas na molitvi i što vas vidim ovde okupljene. To mi daje nadu da će srpski narod preživeti i ove teškoće. Vama hvala i ponosan sam na vas što na ovaj način čuvate i negujete našu tradiciju", Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

Generalni konzul Srbije je okupljene podsetio da baštine veliku mrežu crkava i kulturnih institucija i da im je zadatak da čuvaju jedinstvo i nacionalni identitet u Kanadi.

„Naš narod je imao tu nesreću da u većem delu svoje istorije nije bio objedinjen u okviru jedne države, ali uprkos tome nije igubila svoj identitet, zahvaljujući trojnom jedinstvu naroda, Crkve i države matice. Nisu uvek cvetale ruže u tim odnosima, ali ta korelacija je bila preko potrebna celokupnom srpskom nacionalnom biću i uvek će biti potrebna, ma gde se ona nalazila", kaže Vasilije Petković, generalni konzul Srbije u Torontu.

Srpska i duhovna muzika bili su deo programa, a nastupili su horovi Kir Stefan Srbin i Sveti Roman Melod. Momci i devojke iz folklora Gavrilo Princip su izveli splet narodnih igara, a pevačka grupa kulturno umetničkog društva Oplenac, okupljene je podsetila na izvornu narodnu pesmu. I oni iz Gruzije, pobrali su simpatije i buran aplauz prisutnih. I dok su se oni družili i slikali za uspomenu, kanadski vladika je govorio o dečjem letnjem kampu pri manastiru u Miltonu i predložio osnivanje posebnog fonda, jer, kako je rekao, bolje da mi vaspitavamo decu u duhu jevanđelja, nego da ih vaspitava ulica. I čuli su ga. Na proslavi osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve u Kanadi, bile su porodice iz celog Ontarija,neki i sa malom decom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво