Vitez svetosavskog pacifizma za Milu Pivnički Malruni

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, nedavno je Mili Pivnički Malruni uručio Viteza svetosavskog pacifizma.

Mila Malruni, rođena u Sarajevu, poreklom je iz Novog Bečeja, iz čuvene porodice Pivnički. Sa roditeljima je kao petogodišnja devojčica otišla u Kanadu. Odrasla je u srpskoj zajednici u Montrealu, gde je njen otac dobio posao u kraljevskoj bolnici.

Kao supruga kanadskog premijera 9 godina bila je simbol Kanade u svetu i veliki borac za očuvanje srpske baštine na severu Amerike.

„Bez obzira kada je otišla i koliko godina nije bila ovde, ni ona i njena porodica nisu zaboravili Srbiju i Srbe tokom tog perioda. I kada je bila prva dama Kanade, u periodu između 1984. i 1993. godine pa sve do danas, ostala je ponos majke Bobe i oca Dimitrija Pivničkog, ali i ponos Srbije, jer je znala kako da sačuva srpski identitet, veru i jezik, istovremeno dajući doprinos razvoju srpsko-kanadskih veza", rekao je, između ostalog, Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.

Srpska dijaspora važan je resurs za razvoj Srbije, nezamenljiv most saradnje sa državama i narodima širom sveta, a porodica Pivnički je pravi primer kako bi dijaspora trebalo da se ophodi prema matici, istakao je ministar Dačić.

„Ja sam vaspitana u srpskom pravoslavnoim duhu, daleko od zemlje u kojoj sam rođena, ali su mi okolnosti bile naklonjene da sretnem svoga supruga Brajana, koji me je naučio da se mogu voleti dve zemlje", izjavila je Mila Pivnički Malruni.

Mila Pivnički Malruni posvećena je humanitarnom radu i vodi fondaciju koja nosi ime njenog oca Dimitrija, i brine o mladim talentima iz oblasti neurologije.

„Ja moram da kažem da je za mene velika stvar, kao što sam i rekla, jer mi živimo daleko od Srbije, što nas se sećaju, što veruju u nas, i to je veliki kompliment", kaže Mila Pivnički Malruni za RTS.

Malrunijevi će već iduće godine ponovo doći u zemlju Milinih predaka povodom otvaranja Muzeja srpske dijaspore u Spomen kući u Novom Bečeju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво