Temišvarski festival satire

Festival humora i satire pod nazivom "Laloški šešir" održan je nedavno u Temišvaru.

Ako je humor dribling uma na malom prostoru, temišvarska publika je u subotu, u Jugopabu imala puno razloga da uživa u potezima srpskih i rumunskih aforističara, na Festivalu humora i satire „Laloški šešir". U gradu na Begeju ova književno-satirična manifestacija koja se održava uz podršku Saveza Srba u Rumuniji postaje sve omiljenija među temišvarskom publikom. Koja posredstvom humora bliže upoznaje srpski i rumunski narod.

„Srbi i Rumuni su vrlo slični narodi, ne samo fizički, već i po mentalitetu i njihov smisao za humor je vrlo sličan, zato što su društveno-političke prilike slične i zato što se oni pronalaze u svemu tome", kaže Goran Mrakić iz Saveza Srba u Rumuniji.

Srpski i rumunski aforističari predstavili su se u dva kruga čitanja aforizama, što je bio momenat da se temišvarska publika upozna sa suptilnošću i žestinom ove književne forme, koja nemilosrdno preispituje društvenu stvarnost i razobličava društvene nedostatke.

Govorilo se jezgrovito, sažeto, sa kritičkom žaokom, bez ograničenja.

Aforističari su dijagnostifikovali, humor je lečio. Nisu izostali ni duhoviti muzički stihovi koji su se nemilosrdno obračunavali sa nezdravim društvenim pojavama.

„Kao i u svim ostalim zemljama, u Srbiji postoji podela na humor i satiru. Najkraće rečeno, humor je privilegija onih naroda koji žive jako opušteno, kojima je najveći problem boja kose, da li im je plata veća za neki procenat...Što se tiče nas, Srba, i svih nas na Balkanu, mi nemamo privilegiju da se šalimo na taj način. Iz tog razloga smo mi razvili jednu vrstu odbrambenog mehanizma koji se zove satira", kaže Miodrag Stošić, satiričar iz Beograda.

Subotnje veče u Temišvaru uspelo je da ponudi mogućnost povratka čoveka samom sebi. Smeh čisti organizam od pokosti, zavisti i egoizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи