Srpska delegacija u poseti Milvokiju

Predstavnici četiri opštine iz Srbije i Ministarstva zaštite životne sredine posetili su američki grad Milvoki. Cilj posete je bio da se informišu o preradi otpadnih voda, kako bi neka od tih saznanja primenili i u svojim sredinama.

Predstavnici 4 opštine iz Srbije i Ministrastva zaštite životne sredine, imaju intenzivnu sedmicu u Milvokiju gde posećuju razna postrojenja za preradu otpadnih voda, ali prisustvuju i ručkovima i radnim seminarima, kao što je ovaj u organizaciji Rotari kluba, gde su održali i predavanja o Srbiji.

Oni su, inače, došli u SAD na poziv Američke ambasade u Beogradu, u okviru programa Open World.

„Mogu da kažem da su utisci veoma dobri. Oduševljen sam pristupom koji imaju prema tretmanu voda, kako čiste, tako i otpadne, načinu na koji vrše prečišćavanje vode...", kaže Stefan Stević, opština Veliko Gradište.

„Ovde ima jedna situacija koja je identična našoj. U okolini Nove Varoši nalaze se 3 veštačka jezera, koja predstavljaju najveći rezervoar pitke vode za Srbiju, isto kao što i ovde, u okolini Milvokija ima 5 veštačkih jezera. Ono što nam je prioritet je da vidimo neka rešenja, tehnologije, koje su oni primenili da sačuvaju te rezervoare", kaže Branko Bjelić, Opština Nova Varoš.

Sve opštine su u procesu pripreme izrade tehničke dokumentacije za postrojenje za preradu otpadnih voda.

„Ministarstvo je odobrilo projekat, tako da se nadamo da će do kraja godine, odnosno početkom naredne da završimo sa projektnom dokumentacijom, kako bi već 2020. krenuli u izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", kaže Goran Dimitrijević, zamenik predsednika Opštine Babušnica.

„Razmenili smo mnoga korisna iskustva iz raznih oblasti, kako finansiranja projekata, tako i tehnologije i funkcionisanja njihovog sistema", kaže Slavko Todorović, Opština Temerin.

„Malo je reći da smo oduševljeni. Organizacija koja nam je domaćin ovde, zaista se potrudila da nam da jedan sveobuhvatan program koji će meni i ostalim delegatima omogućiti da saznamo što više o upravljanju otpadnim vodama, kao i o zaštiti voda, s obzirom na to da se Milvoki trudi da postane broj 1 u svetu što se tiče otpadnih voda i upravljanja vodama generalno", kaže Jelena Krstić iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Tokom boravks u SAD, gosti iz Srbije imaće susret i sa gradonačelnikom Milvokija, Tomom Beretom, koji je na toj funkciji od 2004. godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи