Željko Reljić, umetnik koji razume svet

Željko Reljić je rođen 1972. u Šapcu. Odrastajući na Savi, u ranoj mladosti, otkrio je svoju veliku ljubav – muziku. 2001. godine je došao u Austriju, gde vrlo brzo postaje traženi muzičar. 2006. godine počinje da slika, i to veoma uspešno. Izlagao je u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji...Željka Reljića, sreli smo letos, pred njegovu samostalnu izložbu u Novom Sadu, pod intrigantnim nazivom "Svet ne razume umetnika".

Željko Reljić, zaljubljenik u muziku, boje, predele...Još u ranoj mladosti otkrio je svoju veliku ljubav, muziku, naučio da svira tri instrumenta, i 2001. godine otišao u Beč, gde je vrlo brzo postao traženi muzičar.

"Meni se sviđa grad, grad je divan, romantičan spoj modernog i starog, istorija...Naši ljudi kažu: u Beč se išlo po znanje, a u Budimpeštu zbog lepih devojaka", kaže Željko.

Posmatrajući kćerku kako slika, dobija želju da i sam uzme četkicu, koja mu, kao nekim čudom, otkriva novi svet, koloritan i beskrajan.

"Mogu sa ponosom da kažem da sam od deteta naučio prve korake, pa sam vežbao i dalje radio na sebi."

Ređaju se izložbe, u Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, publika je osvojena. Od Grada Beča dobija atelje u kome, uglavnom noću, na platnu ispisuje svoje snove, nadanja, čežnje...

„Slike nastaju na mojim putovanjima, nastaju iz muzike koju slušam...par slika sam stvarno sanjao i odmah sam ujutru, kad sam ustao, skicirao i otišao u atelje da ih naslikam tako kako sam ih u snu video", ističe Željko.

O njegovom stvaralaštvu, u Austriji je objavljena i za kratko vreme i rasprodata knjiga koja predstavlja Željkove radove nastale od 2008. do 2010. godine. Ali, on neguje i druge svoje strasti- putovanja, fotografiju, kolekcionarstvo...Na motoru, sam ili u grupi, osvaja nove predele i pejzaže, hvatajući fotoaparatom neponovljive trenutke...

„Bajker sam, vozim čoper. Vozim pod klubom koji se zove Čoper Srbija, mada ne pripadam nikakvim klubovima, niti organizacijama, ali je ipak na putu važno da se zna odakle dolazim. Putujem dosta, i to me obnavlja, to me inspiriše i odmara me od svog posla koji radim", kaže Željko.

Ipak, sve je bliži odluci da se vrati u Srbiju, sa idejom da napravi atelje u rodnom Šapcu ili Subotici.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи