Zlatne značke KPZ Srbije stigle u Toronto

Od jedanaest zlatnih znački koje je Kulturno prosvetna zajednica Srbije dodelila zaslužnim pojedincima širom sveta, čak pet je stiglo u Toronto. Svečanost je upriličena u prostorijama Generalnog konzulata Srbije.

Generalni konzulat Srbije u Torontu bio je pun prijatelja i poštovalaca nagrađenih, koji i po nekoliko decenija neumorno rade ne samo na očuvanju srpske kulture, jezika i tradicije, već i na promovisanju tih vrednosti u kanadskom društvu.

Visok nivo i profesionalnost njihovog rada prepoznala je i matica i to je razlog velikog broja priznanja koja su stigla u Toronto, naglasio je Vasilije Petković, generalni konzul Srbije a predsednik Kulturno prosvetne zajednice, Živorad Ajdačić, koji je došao na specijalan poziv Srpske nacionalne akademije, poručio je:

"Širite kulturu, pre svega jezik i pismo. Kulturno prosvetna zajednica je jedan od potpisnika društvenog dogovora sa Radio Televizijom Srbije, Maticom srpskom, i drugim institucijama u Srbiji, da sačuvamo ćirilično pismo i jezik".

Zlatna značka uručena je Jasmini Vučurović, umetničkom direktoru i dirigentu hora „Kir Stefan Srbin" koji je, već godinama, i hor kanadske Eparihije:

"Vrlo sam počastvovana, posebno što priznanje dolazi od Kulturno prosvetne zajednice Srbije. To je veliki podstrek da nastavimo sa misijom širenja srpske muzike i kulture u dijaspori".

Dragana Varaklić duže od tri decenije upravlja kulturno umetničkim društvom „Oplenac" u čijem sastavu, kao jedna od sekcija, radi i Srpsko pozorište Toronto, i osnivač je humanitarne organizacije „Stara Raška".

U ime odsutnog doktora istorijskih nauka Rajka Radojevića, zlatnu značku je primio Žarko Brestovac, predsednik Srpske nacionalne akademije.

Povelje KPZ uručene su Akademiji srpske narodne igre Bata Marčetić i „Novinama Toronto".

Akademija je velikim koncertom nedavno obeležila jubilej - 15 godina na očuvanju i predstavljanju izvorne srpske igre i pesme:

"Izuzetno sam ponosan na sve mlade, i one od 3 godine pa do naših rekreativaca, koji ulažu izuzetnu energiju, uz naš program koji imamo, i oni žele da se dokažu, ne samo u našoj zajednici, već žele da pokažu svoju kulturu Kanadi i Americi. Osim što je čuvamo, mi i afirmišemo našu kulturu".  

„Novine" Toronto osnovane su 1994. godine i njihove stranice prava su arhivska građa zbivanja u srpskoj zajednici Toronta u poslednjih 25 godina.  Ivana Đorđević iz „Novina" kaže:

Novine" pokušavaju da zabeleže sve događaje ovde, i jako smo ponosni zato što nas, kao srpski list u dijaspori, čitaju i ljudi u Srbiji. Mislim da smo napravili most jer pratimo kulturnu i prosvetnu delatnost u Srbiji ali i beležimo dešavanja ovde".

Na svečanosti u konzulatu bili su i Gordana Petković Laković, književnica i humanitarni aktivista, i inženjer Vojislav Žikić, kojima su Zlatne značke KPZ Srbije uručene u Beogradu. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво