Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Stradanje Srba u NDH: tužna sećanja, tužniji zaborav.

Na Velebitu je 15. juna, u organizaciji Udruženja "Jadovno 1941.", kod Šaranove jame (jedna od jedanaest do sada pronađenih), deseti put za redom služen je parastos za stradale u kompleksu logora smrti Gospić-Pag-Jadovno, tokom Drugog svetskog rata u proleće i leto 1941. godine.

Za 132 dana koliko je postojao ubijeno je 40.123 ljudi, žena i dece. Kao fabrike smrti, nicali su jedan za drugim, i do kraja rata, a ni dan danas ne zna se broj ubijenih, ni u logorima, ni van njih, jer čitava NDH bila je stratište za Srbe, Jevreje, Rome, antifašiste. Smemo li da zaboravimo, čemu da se nadamo ako to dozvolimo? O tome razgovaramo sa predsednikom Udruženja "Jadovno" iz Beograda Veljkom Đinovićem.

Rat devedesetih i akcija "Oluja" doveli su do novog stradanja i progona stotine hiljada Srba iz Hrvatske. Odlazeći, za sobom su ostavili neizbrisiv trag bitisanja srpskog naroda na tim prostorima o čemu svedoče manastriri Krupa, Krka, Gomirje, Dragović, i mnoge druge svetinje i spomenici naše duhovnosti. Oni malobrojni koji su ostali, ili se vratili, ne zaboravljaju ko su. Svečana akademija u Belom Manastiru, samo je jedna u nizu kojom se obeležava osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Događaj su pratile kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar.

Srbi u Sloveniji su se ujedinili i okupili pod jednom organizacijom. Naš gost biće prvi predsednik Saveza Srba Slovenije Marko Sladojević.

Predsednik Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik nedavno je boravio u Mađarskoj. Pored susreta sa premijerom Viktorom Orbanom, boravak je iskoristio i za sastanak sa predstavnicima srpske zajednice u ovoj susednoj zemlji, ali i posetu ustanovama kulture i duhovnosti Srba sa tih prostora. Posetu predsednika Dodika pratila je urednica RTV Varoš iz Budimpešte Diana Đurić Kondić, koja nam je za ovu priliku pripremila i priču sa svečanog koncerta povodom 25 godina KUD-a "Taban" iz Budimpešte.

Urednice Milena Vujović i Nada Vukelić

Reditelj Dragica Gačić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво