Otac Mijailović: Posejali smo zdravo seme i dobro je rodilo

Osnivač parohije i inicijator izgradnje hrama Sveti Stefan Dečanski u Geteborgu, u Švedskoj, je protojerej stavrofor Dragan Mijailović. Oca Dragana srpska zajednica veoma poštuje, jer je, strpljivo i sa verom, od njihovog hrama napravio duhovni i kulturni centar Srba u Skandinaviji koji služi na ponos svim Srbima, ali i svima onima koji žive na tim prostorima i rado ga posećuju.

Krajem maja 2019. godine, parohijani hrama Sveti Stefan Dečanski u Geteborgu slave 40 godina parohije i 10 godina velelepnog hrama, u koji danas, pored Srba, dolaze i Rusi, Ukrajinci, Belorusi i njihovi prijatelji Šveđani.

„4o godina je jedna sekunda u vremenu i prostoru. Da bi njiva donela rod, mora da se obrađuje, da se okopa, podrilja, pripremi, poseje seme, pa se onda čeka rod rodi. Pre 40 godina bilo je jako teško vreme, vreme komunizma, svaki čovek koji je posećivao crkvu, bio je potencijalni neprijatelj sistema, tako ga je sistem doživljao, a ljudi su se plašili...ta vremena su, hvala Bogu, ostala iza nas.

Nama je hram uvek pun, a 70 posto onih koji redovno prisustvuju bogosluženju i oni koji drže veru u pravom smislu te reči, su mlađi ljudi, između 25 i 35 godina.

Njihova deca rastu od malih nogu u hramu. Ovo i jeste duhovni i kulturni centar srpskog naroda u Geteborgu. Ima puno aktivnosti u hramu, a nadamo se da će završiti u prizemlju i bioskop i sportsku salu za omladinu, pa će tako biti zaokruženo u svoj svojoj punoći.

Otac Dragan Mihailović sarađuje sa drugim starešinama crkava, a od Ruske pravoslavne crkve i patrijarha Kirila je dobio orden.

„Iskreno, znači mojoj ljudskoj sujeti mnogo. Znači da se do Ruske patrijaršije čulo o ovom dobrom narodu naše crkvene opštine. To je Orden Danila Moskovskog Trećeg reda, kojim me je Njegova Svetost patrijarh Kiril i Sinod Ruske crkve udostojio da ga nosim. I sa ponosom ga nosim.

Kada čovek ode u tuđi svet, u dijasporu, i ne daj Bože, izgubi svoju veru, svoj jezik, svoju tradiciju i običaje, to je ostala samo olupina od čoveka. Identitet treba sa ljubavlju čuvati i istovremeno, odgovorno se odnositi prema svojoj duši.

Hvala vam na desetogodišnjoj saradnji, što ste nas verno pratili i što se sa RTS-om osećamo kao svoji sa svojima. Sa vama, kroz emisiju, se prošetam tamo gde nisam stigao, čas po Americi, čas po Evropi, Kanadi, bliži smo kroz vaš izvanredni program za dijasporu", rekao je za RTS protojerej stavrofor Dragan Mijailović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво