Hram Stefan Dečanski ponos parohijana u Geteborgu

Ekipa Programa za dijasporu boravila je nedavno u Švedskoj, u Geteborgu, gde je 25. maja obeleženo 40 godina parohije i 10 godina postojanja srpskog hrama Sveti Stefan Dečanski. Veliki broj Rusa, Ukrajinaca, Belorusa, Rumuna i njihovih prijatelja Šveđana, okupio se na ovoj svečanosti, deleći radost okupljanja i druženja. Protojerej stavrofor Dragan Mijailović, prota Dragan, je osnovao parohiju pre 40 godina i na njegovu inicijativu je nastao ovaj hram, sada najveći u Skandinaviji.

Za ovih 10 godina koliko je trajalo pretvaranje protestantskog hrama u srpski, ekipa Magazina Srbija na vezi ispratila je sve značajne momente, od osvećenja crkve, postavljanja krsta, zvonika i oslikavanja, odnosno freskopisa.

„Uvek sam sa našim vernicima, ma gde bili. Prvo su se parohije osnivale, pa onda, sa strpljenjem i vremenom, dolazilo je do toga da imamo više hramova danas u Skandinaviji. Ovaj hram je za ponos naše Pravoslavne crkve, ponos ove zajednice i ponos u celom pravoslavnom svetu. Otac Dragan Mihailović je imao strpljenja i veru, da će doći do svog hrama. Mnoge parohije koje su posle njegaosnovane, došle su pre do svojih hramova nego otac Dragan, pa su mu govorili da on nema svoj hram već se moli u tuđim. Zato je, kada su došli sveštenici iz Velike Britanije u posetu, otac Dragan seo na bicikl, provozao se da pokaže kako ima je veliki hram", kaže episkop britansko-skandinavski Dositej.

„Posle oca Dragana nije lako nastaviti, jer je on došao kao prvi parohijski sveštenik sa 26 godina, a to je bilo 1979. godine, znači pre 40 godina. Preko telefonskog imenika je dolazio do naših ljudi, pozivao ih i govorio im da dođu u crkvu, a u početku u iznajmljenu učionicu. Dolazio je on i kod njih, i posle 40 godina, mukotrpnim radom, ovo je postala ozbiljna parohija. Ovde su dobrodošli svi pravoslavni narodi, i Rusi i Ukrajinci, Gruzijsci, pravoslavni Šveđani", kaže protojerej-stavrofor Nemanja Mijailović, starešina hrama Sveti Stefan Dečanski u Geteborogu.

„Ovo je zemlja sa mnogo različitih kultura, uzevši i naš narod koji dolazi iz bivših jugoslovenskih republika, ali smo svi okupljeni pod jednim krovom, nebeskim, i to u ovom hramu, mestu okupljanja svih pravoslavaca", kaže otac Dušan Oparnica.

„Veoma sam zadovoljan, ali da nije bilo prote Dragana, ne bi bilo ni ovoga danas. Sa njim su i otac Nemanja i otac Dušan koji su divni, perspektivni, nadam se da ćemo i dalje biti dobar tim. Zahvalni smo našim parohijanima i ktitorima jer smo uspeli da za kratko vreme otplatimo sav dug koji smo imali", kaže član Crkvenog odbora Miodrag Jovanović.

Dragoslava Đuričića sreli smo i pre deset godina na istom mestu.

„Tačno tako, crkva je doprinela da se okuplja sve više našeg naroda, a ima i puno omladine. Otac Dragan je napravio veliki posao, u koji smo u početku sumnjali. Dosta se aktivnosti sporovodi tu, pokušava da spoji mlade i starije. Mislim da ima dosta uspeha, mladi se vraćaju svojoj veri, tako da je ovaj hram puno doprineo našoj zajednici", kaže Đuričić.

Alen je prvi koji je kršten u tom hramu.

„Imao sam tu čast i s ponosom mogu da kažem da je ovo postao veliki duhovni centar, hram gde se okupljaju svi pravoslavni hrišćani i ovo je crkva gde se obavlja najveći broj krštenja u celoj Švedskoj. Ponosan sam na celu zajednicu u kojoj preovladava bratska ljubav i gde ne pravimo razliku između nas", kaže Alen Knežević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво