Srbija na vezi, RTS Svet, 18.55

O konceptu saradnje države Srbije sa našom dijasporom i crkvenom zajednicom u Sjedinjenim Američkim Državama, u emisiji govori Vladimir Marinković, potpredsednik Skupštine Srbije i jedan od osnivača Srpsko-američkog kongresa. Da li, i zašto, ne uspevamo da iskoristimo znanje i pozicije naših sunarodnika, pre svega u američkom Kongresu, a potom i u drugim institucijama ove zemlje?

Prošle su tri godine od požara u kome je stradala crkva Svetog Save na Menhetnu. Početkom meseca, iz Eparhije istočno-američke stigle su ohrabrujuće vesti o početku druge faze radova na rekonstrukciji ovog hrama.

Srpska parohijska zajednica u Njujorku nestrpljiva je da vidi crkvu ponovo u punom sjaju, zbog čega analiziramo razloge za nešto sporiji proces obnove.

Projekat "Digitalni geoportal istorije Srba u Beču od 1741. do 1918. godine" pružiće mogućnost da na jednom mestu dođete do podataka sakupljenih iz različitih istorijskih izvora a koji govore o veoma važnom i plodnom periodu istorije pravoslavnih hrišćana u Austriji.

Na čelu projekta nalazi se doc. dr Mihailo Popović sa Instituta za istraživanje Srednjeg veka pri Austrijskoj akademiji nauka. Privodi se kraju istraživačka faza ovog projekta, a rezultati će biti dostupni na geoportalu "Srbi u Beču", od septembra ove godine.

U Beogradu je počeo 15. ArtLink, međunarodni festival mladih talenata, pod sloganom „Muzički snovi letnje noći". Sa Srbijom na vezi biće umetnička direktorka festivala Jovanka Višekruna Janković, i jedan od učesnika, višestruko nagrađivani srpski violončelista, Vuk Ovaskainen.

Urednice emisije Milena Vujović i Mirjana Nikolić

Realizacija Erna Gligorijević

broj komentara 0 pošalji komentar