Igra na pobedu, ali bratsku

Nema sumnje da je fudbal i za srpsku zajednicu u Čikagu najvažnija sporedna stvar na svetu, posebno kada se sastanu timovi "Republika Srpska" i "Ujedinjeni Srbi".

Svaki susret između timova Republika Srpska i Ujedinjeni Srbi u Čikagu, predstavlja jedan mali derbi. Igra se interesantan i dinamičan fudbal.

Većina igrača ima iskustvo iz univerzitetskih fudbalskih timova u Americi, ili su prethodno igrali za timoveu Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Aleksandar Cvijović je u FK Republika Srpska od osnivanja, 2003. godine.

„Osnovani smo 2003., a od 2007. igramo lige u Čikagu, i evo, tu smo i dan danas, borimo se. Sezona traje od aprila do kraja juna, pa od avgusta do novembra", kaže Cvijović.

Sada se klub priprema da bude domaćin velike fudbalske Srbijade krajem avgusta na terenima Srpske bratske pomoći u Čikagu. Svake godine je to najveći sportski događaj u srpskoj zajednici u Severnoj Americi i uopšte. Veliku ulogu u pripremi ima i kapiten Ognjen Drašković.

„Mi smo domaćini ove godine i želeo bih da pozovem sve koji vole fudbal da dođu i provedemo ugodno kao i do sada. Sve informacije mogu da vide na veb stranici Srbijade, a registracija timova je do 15. jula . Mi očekujemo od 5 do 10 hiljada ljudi, a planiramo da uključimo i mlađu decu u sportske aktivnosti", kaže Drašković.

Ujedinjeni Srbi su jedan od najuspešnijih timova u Metropoliten soker ligi.

„Ovo je prvenstvena, ali i prijateljska utakmica. Ići ćemo na pobedu i jedni i drugi, ali bratski", kaže Vladimir Knežević, FK Ujedinjeni Srbi.

„Igrao sam i za fakultet, a i ovde, jer su mi rekli da ima dosta Srba, a počeo sam sa 24 godine", Čedomir Mićić, FK Ujedinjeni Srbi.

Rezultat ovog susreta bio je nerešen, 2:2. Posle utakmice, igrači se uglavnom druže u jednom od obližnjih restorana.

I ovo leto proći će u znaku fudbala, a posebno uzbuđenje se očekuje krajem avgusta, kada počinje sportska Srbijada, na koju dolazi na desetine timova iz cele Amerike i Kanade.

broj komentara 0 pošalji komentar