Osvećena crkva Sveta Petka u Nešvilu

Osvećenje nove srpske pravoslavne crkve Sveta Petka u Nešvilu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, obavio je vladika srednjezapadnoamerički novogračanički Longin, sa sveštenicima iz Indijane, Ilinoja, Mičigena i sa Floride.

"Zaista ovo je divan primer sloge, jedinstva, ljubavi, a iznad svega velike vere, vere koja čini čuda. Pre desetak, petnaest godina nismo imali ovde svoje mesto za bogosluženje. Nismo imali sveštenika, nego su s vremena na vreme dolazili, a evo sada, hvala Bogu, druga slika", poručio je Vladika Longin.

 

Vladika je takođe dodelio ordene i gramate istaknutim članovima parohije.

Ovo je posebno srećan momenat za ovdašnjeg sveštenika, oca Aleksandra Vujkovića, koji je unapređen u čin protonamesnika.

"Mogu da kažem da je 95 posto crkva izgrađena. Dograđena je kupola i zvonik, dali smo pravoslavni izgled ovoj crkvi tako da je ovo zaista jedna lepa mala crkvica, naša bogomolja ovde u Nešvilu. Naš narod je veoma srećan jer smo mi ovo sanjali godinama, da ovako nešto imamo što kažu "delić neba na zemlji", delić Srbije u tuđini, Ovo je zaista veliki događaj istorijski za sve nas", poručuje otac Aleksandar Vujković.

Ima li Srba u Nešvilu, pitanje je za Natašu Pavlović, članicu parohije.

"Ima, ali ne toliko kao što ima u Čikagu i na drugim mestima, ali imamo dovoljno da napunimo crkvu", kaže Nataša.

"Puno mi je srce danas, s obzirom na to da smo radili za ovaj dan 16 punih godina. Trećeg maja 2003. mi smo zvanično dobili blagoslov od metropolita Hristofora i tada smo počeli sa aktivnim radom", kaže Pajo Jerosimić, jedan od inicijatora gradnje crkve.

Ranije je u ovoj crkvi često služio i otac Serafim Baltić iz manastira Nova Gračanica kod Čikaga.

I među gostima na osvećenju, kao i na svečanom banketu, bio je veliki broj ljudi iz drugih delova Amerike, pa i iz crkve Sveti Vasilije Ostroški u čikaškom naselju Lejk Forest.

"Veličanstveno je. Nisam nikad prisustvovala ovakvom događaju, ovakvoj svečanosti, i jako su lepi utisci, sve je super organizovano. Crkva je prelepa, kaže Vukica Krčadinac iz Čikaga.

Inače, crkva je na samo par minuta od centra Nešvila koji doživljava veliki procvat ovih godina i popularan je kao mesto za život i za turiste. Godišnje ih ima čak 15 miliona. Samo ove godine biće otvoreno oko 20 novih hotela u centru Nešvila. Među gostima bio je i američki glumac Džonatan Džekson, dobitnik pet nagrada Emi.

Nešvil je već godinama poznat kao centar američke kantri muzike. Ali, sada će zahvaljujući crkvi Sveta Petka, biti poznat i po tome što ima i svoju prvu srpsku pravoslavnu crkvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво