Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Večerašnja emisija Srbija na vezi – region, tematski je posvećena Srbima u Crnoj Gori, njihovom sveukupnom položaju, problemima i potrebama. Repriza emisije u utorak, 21.05. u 13.00.

Kako je došlo do tako reći paradoksalne situacije da su Srbi u Crnoj Gori, za koju su mnogi smatrali a i danas smatraju, među njima i strani istoričari, eksperti i političari „drugom srpskom državom", danas ugroženi, gotovo potpuno obespravljeni? Koji su to glavni problemi sa kojima se suočavaju Srbi u toj bivšoj jugoslovenskoj federalnoj jedinici? Kome to smeta srpsko ime, srpska kultura i ćirilica u Crnoj Gori? Zašto je i kome je Mitropolija crnogorsko-primorska problem? Šta je to što je tamnošnji apsolutno većinski pravoslavni živalj toliko podelilo?

O tim i mnogim drugim važnim i zanimljivim pitanjima vezana za položaj i probleme Srba u Crnoj Gori govoriće članovi Matice srpske - Društva članova u Crnoj Gori profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću dr Milorad Durutović i profesor Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dr Mikonja Knežević. 

U emisiji će se svojim nastupom predstaviti i dva pevačka društva, muško i žensko pevačko društvo, članovi KUD „Piva" iz Plužina, u Crnoj Gori.

Urednici emisije su Milena Vujović i Miroslav Karlica.

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се