Da se bolje vidimo

Među našim uspešnim ljudima u Americi, značajan je i broj medicinskih stručnjaka. Doktor Vesna Simić odrasla je u Srbiji, a danas je poznat i cenjen očni lekar u Čikagu i vanredni profesor na 4 američka univerziteta.

Trinaestogodišnji Teodor Knežević iz Čikaga kaže da posle velikog rasta dioptrije i nošenja naočara, ne nosi više naočare i odlično vidi preko dana.

„Daleko je lakše bez naočara, ne pritiskaju nos i nema opasnosti od lomljenja naočara i povrede oka staklom. Vrlo je jednostavno i danju vidim odlično", kaže Teodor.

Teodorova mama Ljiljana kaže da je to zahvaljujući proceduri CRT, odnosno ortokeratologiji, kada se nosi specijalno sočivo noću, dok spava, a ništa nije potrebno preko dana.

„Bilo je neverovatno da stavite sočivo kad legnete, a kad ujutru ustanete imate perfektan vid. Međutim, kada sam došla da razgovaram sa doktorkom Simić, shvatila sam da iza svega stoji nauka. Naravno, odlučili smo da krenemo sa tim", kaže Ljiljana.

Oni su pacijenti dr Vesne Simić, koja kaže da se uz pomoć posebnih instrumenata može odrediti ko je dobar kandidat za ovu proceduru i ne zahteva nikakvu operaciju.

„Ova posebna sočiva koje Teodor nosi su vrsta tvrdih sočiva, koja se stave kad spava, a minimalno se nose 6 sati i ujutru, kad se izvade, deca i odrasli mogu da vide sasvim normalno, bez ikakvih daljih korekcija sa naočarima ili mekim sočivima tokom dana", kaže dr Simić.

Dr Beri Ajden kaže da se u moderno vreme javljaju novi problemi sa vidom ili recimo, sve više mladih ima suve oči jer puno gledaju u mobilne telefone i druge uređaje i oko ne trepće koliko bi trebalo. Doktori kažu da bi trebalo da se očekuje da će 2050. godine 5 milijardi ljudi biti kratkovido, što će biti polovina svetske populacije.

I pored toga što je postigla značajan uspeh u svojoj profesiji, dr Simić stalno obogaćuje svoje znanje, redovno posećuje konferencije i simpozijume u naučnim krugovima širom Amerike.

broj komentara 0 pošalji komentar