Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

I ovog ponedeljka upoznaćemo vas sa najznačajnijim dešavanjima u susednim zemljama, pre svega sa onim zbivanjima koja se tiču položaja, problema i interesa srpske zajednice u njima. Repriza emisije utorak 16.04. u 13.00. Budite sa "Srbijom na vezi".

Među najvažnijim događajima prošle nedelje u regionu svakako je obeležavanje 74. godišnjice proboja logoraša iz hrvatskog ustaškog logora Jasenovac iz vremena Drugog svetskog rata.

Kako je ceremonija protekla kod spomen-obeležja u Jasenovcu, u Hrvatskoj, a kako sa druge strane Save, u Donjoj Gradini, u Republici Srpskoj, videćemo iz izveštaja koji su nam poslale kolege iz Radio televizije Republike Srpske.

Na prošlonedeljnoj konferenciji za medije u Ministarstvu za kulturu i informisanje najavljeno je snimanje dugo najavljivanog filma o srpskom stradanju u logoru Jasenovac. O projektu za našu emisiju govore ministar Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

U emisiji ćemo čuti i šta je o najavljenom filmu o Jasenovcu i svojoj saradnji sa rediteljem Emirom Kusturicom, za emisiju rekao izraelski istoričar Gideon Grajf, inače autor romana po kome je snimljen poznati holivudski film, dobitnik oskara - „Šaulov sin".

U emisiji će gostovati istoričar dr Milan Gulić, koautor monografije "Kordun od vojne granice do Republike Srpske Krajine 1881-1995".

Iz sadržaja emisije izdvojićemo i prilog Diane Kondić Đurić sa izložbe u Budimpešti, o velikom srpskom pesniku Dušku Radoviću, 35 godina od njegove smrti, kao i prilog Nikole Lakića o prošlonedeljnom izglasavanju Dana Svetog Save za državni praznik u susednoj Rumuniji.

Urednici emisije su Milena Vujović i Miroslav Karlica.

Reditelj Maja Mandić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво