Očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva najvažniji zadatak

U Beogradu je održana 8. Konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona. Kako navode najavljeni učesnici, jedan od ciljeva ovog skupa je "privrženost poštovanju načela pravde, pravičnosti i rodoljublja radi utemeljenja principa sabornosti u srpskom društvu".

Osma konferencija srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona okupila je u Beogradu predstavnike iz Mađarske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Srpske, Makedonije, Albanije i Crne Gore, uz prisustvo predstavnika ministarstva spoljnih poslova Srbije i Narodne skupštine Srbije. Na konferenciji je jednoglasno usvojena Strategija očuvanja srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu, a razgovarano je i o položaju srpskog naroda u domicilnim državama.

„To je jedan veliki iskorak, koji do sada nije zabeležen u odnosu matične i zemalja regiona. To je inicijativa organizacija iz zemalja regiona, i to krovnih organizacija, koje su priznate i u tim domicilnim državama, da se Srbi organizuju na način da očuvaju svoj identitet u tim zemljama regiona u kojima oni žive", rekao je Momčilo Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Konferencije.

„Svaki put kad se sastanemo, jedna od prvih rečenica je da molimo i tražimo da se uspostavi ona organizacija u Vladi ili uz Vladu Srbije, koja je zadužena za Srbe u regionu i sa kojom mi Srbi iz regiona možemo da komuniciramo", rekao je Ljubomir Aleksov, predsednik Skupštine Konferencije.

„Mi smo evo uspeli da u toku ovih osam zasedanja, od Budimpešte do Beograda, ozvaničimo i damo jedan pravni okvir okupljanja, tako da su sve reprezentativne organizacije iz regiona deo ovog zajedničkog projekta", rekao je Ognjan Krstić, predsednik Saveza Srba u Rumuniji.

Osim Mađarske i Rumunije, gde su Srbi kao nacionalna manjina u znatno boljem položaju, kao i u Republici Srpskoj, gde imaju svoju državu, Srbi u ostalim zemljama u okruženju, nalaze se u veoma složenom i teškom položaju.

„Srbi u Makedoniji, za razliku od drugih zajednica, nemaju pravo na izborni predmet. Srbi u Makedoniji imaju samo pravo da u malim, ruralnim sredinama gde se napravi neki broj, imaju kakvu takvu školu srpskog jezika. Istina je da je to samo u Starom Nagoričanu. U Kučevištu i Tabanovcu su svedene na jednog ili dva učenika, što znači da nemamo srpski jezik, nemamo novine, časopise, televiziju", rekla je Gordana Jović Stojkovska, predsednica Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji.

„U ovom trenutku, možemo reći da se događaju procesi koji bi mogli da dovedu do reorganizacija tih organizacija i stvaranja prepotrebnog jedinstva u sadržajnom i organizacionom pogledu", istakao je Nikola Todorović, sekretar Nacionalnog saveta Srba Slovenije.

Prema rečima predsednika Saveza Srba iz regiona i predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Miodraga Linte, Srbija bi trebalo da pitanje, gotovo dva miliona Srba u osam država regiona, postavi sebi kao jedan od najprioritetnijih državnih i nacionalnih pitanja.

„To praktično znači da bi trebalo osnovati jednu posebnu samostalnu državnu instituciju. Ja sam više puta govorio u javnosti da bi trebalo osnovati Ministarstvo za Srbe u regionu, gde bi radili ozbiljni, odgovorni, stručni ljudi", rekao je Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

U okviru donesene Strategije očuvanja srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu, konferencija je usvojila i predlog da se u 2019. sa najznačajnijim institucijama, Maticom srpskom iz Novog Sada i Srpskom književnom zadrugom iz Beograda radi na realizaciji projekta Jedinstveni srpski bukvar.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво