Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

20 godina posle NATO bombardovanja- šta ćemo sa istinom posle svega? Gde je pravda? Reprizni termin u utorak, 26. marta, u 13.00.

Za 20 godina koliko je prošlo od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, svi razlozi koji su navođeni kao opravdanje za taj čin su raskrinkani.

Kao neposredni i možda najvažniji uzet je zločin u Račku (januar, 1999. godine). Izjavu šefa kosovske verifikacione misije OEBS Vilijema Vokera da je srpska policija uz podršku Vojske Jugoslavije, izvršila masakr nad nedužnim albanskim civilima, u potpunosti je pobila sudija Danica Marinković uz obilje činjenica da su žrtve bili pripadnici takozvane OVK. Zahvaljujući njenim istraživanjima i kasnije svedočenjima, Račak je skinut sa optužnice i ni jedan Srbin nije osuđen za to.

Svoj rad sudija Danica Marinković je pretočila u knjigu "Sudija u ratu i miru". O svemu tome, prilog je pripremila Mirjana Raičević Tasić.

Svoje analize ovih, ali i svih važnijih događaja kod nas i u okruženju, u proteklih 20 godina, pa sve do najnovijih koji su uzburkali region poput drugostepene presude bivšem predsedniku Republike Radovanu Karadžiću kojom je osuđen na doživotnu robiju, za našu emisiju govori izraelski istoričar, odnedavno predsednik Međunarodne komisije za istinu u i oko Srebrenice prof. dr Gideon Grajf. Profesor Grajf, u Beogradu boravi kao učesnik Konfrencije " NATO agresija se nikad neće zaboraviti 1999.-2019." Sa njim je razgovarao Miroslav Karlica.

Na istu temu, Mirjana Raičević Tasić razgovarala je sa publicistom i istoričarem prof. dr Srđom Trifkovićem, čije viđenje geopolitičkih kretanja i te kako privlači pažnju srpske i međunarodne javnosti.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво