Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Uvek je teško napustiti svoj dom, a takvu sudbinu poslednjih decenija, silom prilika, doživeli su mnogi Srbi sa ovih prostora. Retko koji narod je doživeo takav progon. Proterani su i iz jednog dela Srbije i tako u sopstvenoj zemlji postali izbeglice- Srbi s Kosmeta. Književnica Olivera Budimir, gost večerašnje emisije jedna je od njih. Reprizni termin u utorak, 19. marta, u 13.00.

Rođena je u Prištini, gde je odrasla, gde se zaljubila, udala i živela, kako kaže, lep život u divnom braku. Sve je prekinuto NATO bombardovanjem 1999. godine. Nestao je dom, nestao je čovek koga je neizmerno volela. I tako je nastao lavirint života Olivere Budimir koji je kasnije pretočila u istoimenu knjigu gorke istine.

Napisala je i romane "Put oblaka" i "Uvir na izviru", istinitu, tragičnu priču o Srpkinji i Rusu, dobrovoljcima u ratu na Kosovu 1999. godine. O svemu tome, večeras razgovaramo sa Oliverom Budimir.

Ratovi su prošli. Neki su napustili svoja ognjišta i život potražili na drugim mestima. Naravno, ima i onih koji su se vratili. A šta su zatekli po povratku? U reportaži naših kolega iz Radio televizije Republike Srpske videćemo kako žive Srbi povratnici u selo Trubaru u Federaciji Bosne i Hercegovine. Povratnike u Tepljuh kod Drniša (Hrvatska) posetile su kolege iz Tv produkcije Zajedničkog veća opština Vukovar.

Diana Đurić Kondić, urednica Tv Varoš iz Budimpešte podseća nas na jednog od najznačajnijih kompozitora i etnomuzikologa Tihomira Vujičića koji je živeo u Mađarskoj. Rođen je pre devedeset godina u Pomazu u uglednoj srpskoj porodici. Bio je veoma popularan u mađarskom umetničkom svetu 60-ih i 70-ih godina prošlog veka i smatran je nastavljačem dela Bele Bartoka.

Urednici emisije Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи