Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Kako u zemlji, tako u regionu i dijaspori, obeležen je Dan državnosti Republike Srbije. Tim povodom dodeljena su i Sretenjska odlikovanja, a među nagrađenima je i izraelski istoričar, borac za istinu Gideon Grajf, istraživač zločina počinjenih nad Jevrejima, Srbima i drugim narodima tokom Drugog svetskog rata. U emisiji ćete čuti prvi deo razgovora koji je sa njim vodio kolega Miroslav Karlica. Reprizni termin emisije je u utorak, 19. februara, u 13.05, na RTS Svet.

Najnovija istraživanja Gideon Grajf objavio je u knjizi Jasenovac, Aušvic Balkana, koja je izazvala veliku pažnju javnosti. Nedavno je izabran za vodećeg člana međunarodne Komisije za istinu o stradanju svih naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine, koju je imenovala Vlada Republike Srpske.

Profesor Grajf je dao ekskluzivni intervju za našu emisiju. Sa njim je razgovarao Miroslav Karlica, a večeras ćete videti prvi deo razgovora.

Sećanje na Prvi srpski ustanak (Orašac, 1804.) i prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav (Kragujevac, 1835.), za Srbe u Crnoj Gori bio je povod i za otvaranje novih prostorija u Srpskom kulturnom informativnom centru, odnosno u "Srpskoj kući" u Podgorici. Izveštaj sa ovog događaja pripremile su kolege iz Srpske RTV Crne Gore.

Za Srbe u Rumuniji, ovogodišnje Sretenje donelo je još jedno povezivanje-most koji ih spaja sa Srbijom. Opširnije o svemu tome saznaćete u prilogu našeg saradnika iz Temišvara Nikole Lakića.

U galeriji Kulturno dokumentacionog centra Srba u Mađarskoj ovorena je izložba Ikone na papiru-čuda Hristova, likovnog umetnika i đakona Srđana Radojkovića. O njihovoj lepoti i spšecifičnosti, govori sam autor, a prilog je pripremila Diana Đurić Kondić, urednica RTV Varoš iz Budimpešte.

O životu Srba u Hrvatskoj, pre svega u Zagrebu, za našu emisiju govori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. Sa njim je razgovarao Simo Budimir.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво