"Blagodarje" i za čuvare našeg jezika u rasejanju

Uoči Savindana Udruženje književnika Srbije uručuje nagradu "Blagodarje" onima koji su zaslužni za razvoj književnosti, pa je tako bilo i ovog januara na Svečanoj akademiji upriličenoj u prostorijama Udruženja. Među dobitnicima su i Srđan Mijalković, predsednik Odbora Prosvjeta Austrija i Ljubinka Perinac Stankov, književnica i glavna i odgovorna urednica srpskog nedeljnika Naša reč iz Temišvara.

"Vrlo sam uzbuđen i ponosan što su se naši prijatelji setili i nas iz dijaspore koji se ponekad osećamo, moram priznati, kao siročići, što se naše kulture tiče. Ali, ovo je dokaz da i naša matica misli na nas", rekao je za RTS Srđan Mijalković.

"U vreme svakojakih osama, vreme individualnosti, u vreme svih sebičnih ratova, jako puno znači da ti Udruženje književnika Srbije dodeli Blagodarje, da bude zahvalan na tome šta radiš i da zna o tebi, jer mi smo Srbi van Srbije", istakla je Ljubinka Perinac Stajkov. 

Udruženje književnika Srbije najstarija je i najveća književnička organizacija u zemlji. Osnovano je 1905. godine. Udruženje književnika Srbije danas ima više od 1500 članova iz naše, zemalja u okruženju i inostranstva. 

Udruženje književnika Srbije Blagodarje je dodelilo i profesoru Beširu Ljuškoviću, jereju Miloradu Sredojeviću i Božidaru Vitasu, multimedijalnom umetniku, Božidaru Miloradoviću  koji se posvetio ukrašavanju knjiga, Milici Bakrač, pesnikinji iz Nikšića i Valentini Pitučić, književnici iz Leposavića.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво