Novogodišnji šarm pesme i igre u Torontu

Predpraznična atmosfera u Torontu počela je već početkom novembra, ali se ovih dana zahuhtava, a deca očekuju raspust i poklone dok roditelji obavljaju poslednje kupovine. Tradicionalnim koncertom pod nazivom „Šarm pesme i igre" Akademija srpske narodne igre čestitala je svojoj vernoj publici Novu godinu i Božić.

Hladno je i bez snega u Torontu, ali je mali Božićni vašar priređen u samom centru, ispred gradskog parlamenta, pun posetilaca. Još je veća gužva na otvorenom klizalištu gde se na ledu susreću vešti klizači, kao i oni koji su po prvi put na klizaljkama.

U neposrednoj blizini je čuveni Itons centar, šoping mol koji je zatvoren samo jedan dan u godini, na dan Božića. Ovih dana prepun je onih koji su u potrazi za poklonima.

Mnogo je toplije bilo u sali Džon Baset pozorišta gde je Akademija srpske narodne igre koncertom čestitala svojoj publici i prijateljima predstojeće praznike. Nastupilo je svih pet ansambala ovog društva sa nekoliko stotina članova.

Koncert je otvorio drugi ansambl sa „Ajmo seko u kolo", sledili su oni najmlađi koji tek uče reči i korake, a kad je došao red na one osnovnoškolskog uzrasta, pozornica se činila tesnom za toliki broj nasmejanih mladih igrača.

Sve nastupe je pratio orkestar Dušana Suvajca a svi koraci odvijali su se pod budnim okom instrukrora igre Željke Jaković, Marijane Đumić i Nevena Mikača. Da se peva izvorna narodna pesma uči ih Sonja Crnomarković.

Umetnički direktor i koreograf Miroslav Bata Marčetić svima im je usadio misiju očuvanja srpske tradicije i kulture. Jer, kad nastupaju u Kanadi, oni predstavljaju Srbiju kad putuju na turneje po inostranstvu oni su i deo kulturne raznolikosti Kanade.

Da se druže i sa drugim narodima zaljubljenim u svoj nacionalni ples pokazali su gosti iz Mađarske i Meksika.

Decembarski koncert je podigao je atmosferu pred praznike, a Akademija je sledeći susret sa publikom zakazala za Savindan.

Posle koncerta neki od ovih mladih ljudi, koji su u maniru najboljih kulturno umetničkih društava pokazali šarm pesme i igre, možda su se zaputili ovde...da potraže još neki poklon.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво