Čikaško "Prelo" prikulja sredstva za obnovu crkve u Petrinji

Udruženje krajiških Srba Prelo je jedna od najaktivnijih organizacija u srpskoj zajednici u Čikagu. Njihovo manifestacija "Krajiško Prelo" svakog proleća ispuni veliku salu nove Gračanice, a Kestenijada na jesen privuče posetioce sa šire teritorije Čikaga. Ovoga puta je orgnizovano jedno donatorsko veče, za crkvu na Baniji.

Na humanitarnoj večeri u organizaciji Udruženja krajiških Srba Prelo u Čikagu, prikupljeno je 15000 dolara za obnovu crkve Svetog Spiridona Čudotvorca u Petrinji na Baniji.

Donacije su dali članovi udruženja i poštovaoci ove organizacije.

Prisutne je pozdravio arhimandrit Serafim Baltić, iguman manastira Nova Gračanica.

„U ovom našem tumaranju po cijelom svijetu i u branjenju svojih duša prvo, pa onda nečeg drugog što nešto vrijedi, samo će vjera da nas održi. Običaji su divni, uživaćemo večeras, ali neka vjera održi sve vas i nas, braćo i sestre", kaže otac Serafim.

Govorio je i otac Savo Bosanac. Starešina hrama Svetog Jovana Krstitelja u Belvudu.

„Vi ovde ne zaboravljate svoje poreklo i što vidim da su mnogi u novoj domovini uspeli da izgrade svoja domaćinstva. Imate dobru decu koju školujete i koja će da budu ponos i lep primer svima nama. Neka Bog čuva sve što vi gradite i stvarate. Radujte se svemu što postižete", kaže otac Savo Bosanac.

Predsednik Udrženja Prelo je Ljubinko Špegar.

„Ta crkva je nekoliko puta rušena, nekoliko puta izgrađivana...vremena su teška i nije lako tome narodu doći do nekih sredstava i bio je jedan zahtev krajiškom Prelu, ako možemo nešto da učinimo da se pomogne toj crkveno-školskoj opštini, parohiji i tom narodu. Mi smo razmatrali da je nama najlakše da se dođe do nekih sredstava, da se napravi neka humanitarna aktivnost i mi smo se iz tih razloga svi ovde skupili", kaže Špegar.

Planiraju se i naredne humanitarne večeri za pomoć crkve u Petrinji. Naredna je zakazana za mart 2019. godine u Hamiltonu, u Ontariju u Kanadi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво