Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Da li je u regionu (ne)moguć (su)život...

U Vukovaru su prošle nedelje uhapšena dvojica Srba i trojica privedena na informativni razgovor zbog navodnih ratnih zločina. Kako se sve to odražava na svakodnevni život u gradu u kome dugo godina posle rata devedesetih nije bilo pomena da su stradali i Srbi? Ovo je samo jedno od pitanja na koje se osvrnuo predsednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac na konferenciji za novinare u Vukovaru, nakon hapšenja i privođenja petorice Srba. Konferenciju su pratile kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar.

Većina povratnika u ruralnim delovima Hrvatske još uvek nema osnovne uslove za život. Takva je situacija i u Karinskom zaleđu, gde je niskonaponska mreža stigla do kuća posle 23 godine, ali se priključak na struju u pojedinim zaseocima još uvek čeka. Šta je razlog tome, istraživale su kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar.

Da je zajednički život u multinacionalnim sredinama i te kako moguć, najbolji primer daju mladi. Srpski i bošnjački učenici jedne mostarske škole, njihovi roditelji i veroučitelji, nedavno su se okupili u Sabornom hramu Svete Trojice u Mostaru. Tom prilikom jednako su se mogle čuti mudre reči iz Biblije i Kurana. Ideju su pokrenuli sami učenici u želji da, kroz veroispovesti, bolje upoznaju jedni druge. Svoje utiske preneli su ekipi Radio televizije Republike Srpske.

Ovoga puta, naša saradnica iz Mađarske Diana Kondić Đurić, inače urednica RTV Varoš iz Budimpešte, pripremila je dve priče. Upoznaćemo najmlađe koji kroz igru uče srpski jezik, ali i one starije koji kroz KUD "Opanke" već 35 godina predstavljaju srpski folklor u Mađarskoj.

Repriza emisije u utorak, 18. decembra u 13.05 na RTS Svet.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво