U Akademiji Sveti Sava u Čikagu

Poseban savetnik Ministarstva kulture Republike Srbije Tihomir Arsić, posetio je Akademiju "Sveti Sava" u Čikagu. To je jedna od retkih srpskih škola u Americi koja ima status redovne. Znatan deo nastave je na srpskom jeziku, a sa diplomom koju tu steknu, đaci mogu upisati bilo koju srednju školu u Americi.

Posebni savetnik Ministarstva kulture Republike Srbije Tihomir Arsić posetio je Akademiju Sveti Sava, srpsku školu u Čikagu. Ona nudi nastavu za mališane od predškoloskog uzrasta do osmog razreda osnovne škole.

Održan je i sastanak kojim je rukovodio vladika srednjezapadnoamerički Longin. Prisustvovali su i sveštenici iz sabornog hrama u čijim prostorijama se škola nalazi.

Otac Darko Spasojević, Dobrivoje Milunović i Nikola Kostur, kao i konzul žeran Republike Srbije Dejan Radulović i predstavnici Akademije razgovarali su o mogućnostima za saradnju.

„Uvek sam ovu školu, kao i školu u Milvokiju doživljavao kao nešto najdragocenije što srpska zajednica u Americi ima. To objektivno jeste tako, jer kroz ovu školu sačuvaćemo zajednicu, srpski jezik i sve ono što je objektivno potrebno da sačuvamo kao zajednica", rekao je konzul žeran Dejan Radulović.

„Ako pođemo od toga šta je Gogolj rekao za decu: Da, oni su naše sutrašnje sudije, rekao bih da sam na pravom mestu. Ako ova deca budu sudila našim generacijama ocene će biti prelazne. Oni su zaista ovde imali sve moguće uslove za rad. Oni uče svoj jezik, oni odrastaju na svom maternjem jeziku, ali uče i jezik zemlje u kojoj jesu", rekao je Tihomir Arsić.

„Tihomir Arsić, naš poznati glumac, a sada i u Ministarstvu kulture, je izuzetan čovek, tražio je da se sastane sa nama, da vidi kakve su potrebe na tom kulturnom planu naše zajednice ovde, u Čikagu i mi smo rado vodili razgovore, kao i prošle nedelje u manastiru Nova Gračanica", vladika srednjezapadnoamerički Longin.

Tihomr Arsić je istakao da Ministrastvo kulture uskoro raspisuje konkurs za snimanje filma o tome kako su Srbi spasili 500 američkih pilota tokom Drugog svetskog rata.

Srpski saborni hram u Čikagu okuplja iz nedelje u nedelju veliki broj članova ovdašnje srpske zajednice preko škole, folklora, hora i na razne druge načine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво