Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Ponovo smo u regionu gde govorimo o najnovijim dešavanjima – političkim, privrednim, kulturnim i drugim, vezanim pre svega za srpsku zajednicu u nama susednim zemljama – njihove aktivnosti, položaj, problemi i potrebe, kao i veze sa maticom.

Glavna tema emisije ovoga puta su "Dani srpske kulture" u susednoj Rumuniji, što je svakako jedan od najvažnijih kulturnih događaja kod Srba u regionu. Ovu tradicionalnu smotru srpskog kulturnog, umetničkog i drugog stvaralaštva u Temišvaru, 13. po redu, i koja se svake godine održava tokom čitavog meseca novembra, ovoga puta otvorio je ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Vladan Vukosavljević.

A o važnosti same manifestacije, njenom ovogodišnjem programu i učesnicima upoznaće nas gost u studiju predsedik Saveza Srba u Rumuniji Ognjan Krstić. U emisiji ćemo takođe videti i zanimljive priče sa ove manifestacije koje su nam pripremile kolege iz Srpske redakcije rumunskog regionalnog javnog servisa.

U drugom delu emisije, pored ostalog, videćemo i dve priče koje nam je poslala naša saradnica iz Budimpešte, urednica srpske lokalne RTV Varoš Diana Kondić Đurić. Prvi prilog govori o ovogodišnjem Banatskom saboru u Desci, kod Segedina, gde su svoje stvaralaštvo predstavila srpska kulturno-umetnička društva i folorne grupe kako iz same Mađarske tako i iz drugih zemalja regiona i, naravno, iz Srbije.

Drugi prilog nam predstavlja važnu i zanimljivu izložbu, otvorenu prošle nedelje u Istorijskom muzeju u Budimpešti,pod nazivom „Srpska saborna crkva u Tabanu - tragom nestale srpske varoši u Budimu", a koja je u stvari nastavak rada na očuvanju i predstavljanju srpskog kulturnog nasleđa u Mađarskoj. Izložba je rezultat saradnje Galerije Matice srpske iz Novog Sada, Muzeja Srpske pravoslavne crkve eparhije budimske u Sent Andreji i Srpskog instituta u Budimpešti sa Istorijskim muzejom u Budimpešti.

Urednici emisije su Nada Vukelić i Miroslav Karlica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се