Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

I večeras govorimo o Srbima u susednim zemljama i njihovoj želji za očuvanjem identiteta kroz istoriju, tradiciju, kulturu, i političku borbu.

Krajišnici-nekada na braniku Evrope, prvi na udaru Osmanskog carstva, krajem dvadesetog veka doživeli su progon sa viševekovnih ognjišta i time su danas svedeni tek na tragove viševekovnog bitisanja na teritoriji nekada Vojne Krajine (Lika, Dalmacija, Kordun, Banija, Bosanska Krajina). Tako rasuti po celom svetu, da li su i koliko u mogućnosti da očuvaju svoj specifični identitet? O tome večeras razgovaramo sa predsednikom udruženja "Krajiški privrednik" Mirkom Radakovićem.

Pre rata devedsetih, na prostoru današnje Federacije Bosne i Hercegovine živelo je oko pola miliona Srba. Danas su svedeni na nivo statističke greške. Šta posle izbora u Bosni i Hercegovini mogu da očekuju preostali Srbi, s obzirom na to, da će ih prema rezultatima CIK BiH, u federalnom parlamentu predstavljati jedan poslanik i 15 u kantonalnim opštinama? Da li će u skladu sa zakonom, nakon konačnih rezultata ipak moći da povećaju broj poslanika u federalnom parlamentu na četiri, ispitivale su kolege iz RTRS.

U Drvaru će u narednih mesec dana biti otvoren Konzulat Republike Srbije. Tim povodom, kratku izjavu za RTRS, dao je načelnik opštine Drvar Goran Broćeta, koju prenosimo u večerašnjoj emisiji.

Ove godine obeležava se sto šest godina od Kumanovske bitke, velike pobede srpske vojske u Prvom balkanskom ratu, čime je počeo kraj turske vladavine na Balkanu. O tome izveštavaju naši saradnici iz Skoplja sa portala Srbtel, a kolege iz Srpske TV Crne Gore prisustvovale su sastanku članova Srpskog nacionalnog saveta, u čijoj će organizaciji biti obeležena stogodišnjica Podgoričke skupštine, kada je doneta odluka o pripajanju Kraljevini Srbiji.

U emisiji predstaljamo knjigu "Borovo-sumrak jednog svitanja", autora Slavka Bubala. Sećanja i uspomene na ljude i događaje, ali i čuvenu fabriku obuće po kojoj je ovaj gradić nekada bio poznat, kroz ovu knjigu ostaju u trajnom i značajnom zapisu. Promociji su prisustvovale kolege iz Tv produkcije ZVO Vukovar.

Urednici Miroslav Karlica i Nada Vukelić

Reditelj Ernestina Gligorijević

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво