Ustoličen episkop frankfurtski i sve Nemačke

U Hramu Svetog Save u Dizeldorfu, 16. septembra, ustoličen je novoizabrani episkop frankfurtski i cele Nemačke Grigorije.

„Kad mi dođe, kaže, dobar čovek, dao bih mu sve da ostane sa mnom. A kad mi dođe neki loš čovek, kaže, isto bih mu dao sve, samo da ide. Ja danas imam samo jedan utisak, jedan osećaj- dao bih vam sve samo da ostanete sa mnom. Hvala vam puno dragi prijatelji što ste ovde, hvala vam na svemu", rekao je vladika Grigorije.

Služenjem Svete arhijerejske liturgije i uz prisustvo brojnih vernika, predstavnika javnog i političkog života, ustoličen je episkop franfurtski i cele Nemačke Grigorije.

Predstavljajući viziju episkopa i pastira službe u Nemačkoj, istakao je da se podjednako i rečima i delima mora ceniti dobra volja većinskog naroda u toj zemlji, čija se sudbina neretko preplitala sa sudbinom srpskog naroda.

„Verujem da će nakon što nas upoznaju kroz našu raznovrsnu kulturnu baštinu, naši domaćini početi drugačije da nas posmatraju i doživljavaju i da nas neće ceniti samo kao dobre radnike, naučnike, lekare, inžinjere, već i kao narod čiji koreni sežu duboko u prošlost i čija su kultura i istorija dostojne poštovanja i divljenja", rekao je episkop frankfurtski i cele Nemačke Grigorije.

Episkop šabački Lavrentije, koji je ustoličio vladiku, istakao je da je Grigorije episkop kakav treba Nemačkoj. Ustoličenju su prisustvovali i vernici iz Republike Srpske i Srbije. Za one koji žive u Nemačkoj, ovo je svečani dan.

Čestitajući episkopu Grigoriju na ustoličenju, predsednik Srpske, Milorad Dodik istakao je da srpski narod mora da se okupi oko svojih vrednosti i onoga što crkva propoveda, kako bi očuvali identitet van otadžbine.

„Svakako je veoma važan doprinos Srpske pravoslavne crkve našem identitetu i gde god postoji na ovaj način organizovana prisutna crkva, naš narod ne gubi, ma gde se nalazio, jer van otadžbine ne gubi onu osnovnu nit koja karakteriše naš narod, a to je vera, pismo, jezik, krsna slava, koja je u snažnim temeljima našeg identiteta", kaže Milora Dodik, predsednik Republike Srpske.

Među prisutnima su bili konzuli BiH, Grčke i Rusije, predstavnici katoličke crkve i islamske zajednice.

Nakon ustoličenja priređen je kulturno-umetnički program u kom su učestvovali Hor bogoslova iz Prizrena, crkveni horova iz Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće i Mostara.
Vladika Grigorije bio je episkop zahumsko-hercegovački i primorski. Na vladičanskom tronu hercegovačke eparhije 1999. godine ustoličio ga je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije, po blagoslovu tadašnjeg patrijarha Pavla.

Za episkopa Eparhije franfurtske i svenemačke izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora u maju ove godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи