Obeležena slava crkve Sveti Jovan Krstitelj u Belvudu

Srbi u Americi održavaju veze sa rodbinom u Srbiji i regionu, a i kada su preko okeana, čuvaju svoje običaje i tradiciju. Članovi parohije Svetog Jovana Krstitelja, u čikaškom naselju Belvud, proslavili su svoju slavu.

Crkva Sveti Jovan Krstitelj u Belvudu jedna je od starijih srpskih crkvi na teritoriji Čikaga. Ponosi se svojom dugom, višedecenijskom tradicijom. Slava je bila posebno svečana i zbog prisustva vladike Longina koji je održao obred rezanja slavskog kolača.

Prisutne je pozdravio starešina hrama, otac Savo Bosanac.

"Mi se u ovoj svetoj crkvi trudimo da budemo jedna velika porodica, da nastavimo da čuvamo ono što su nam naši preci ostavili i da tako sačuvamo sebe", kaže otac Savo.

Gosti su bili ushićeni, a posebno su bili ponosni kumovi slave.

"Mi smo došli 1998. godine, iz opštine Hadžići, Sarajevska opština...došao sam ja, moj brat, majka, otac, baba...izbjegli smo, tu smo se stacionirali", priča kum Radovan Mijatović, a kuma Jovana Mijatović dodaje:

"Hvala svima što su došli, baš nam je drago što smo mogli da sve pripremimo i dočekamo goste i našu rodbinu".

"Presrećan sam što mi je sin kum slave u crkvi Seti Jovan Krstitelj u Belvudu", kaže otac kuma, Dragan Mijatović, "ne mogu vam reći koliko mi je drago to i ovde sam sa svojom kompletnom porodicom."

Kumovi naredne slave imaju i pozdrav za rodbinu u Republici Srpskoj: za Krstiće, Samardžiće, i sve ostale u Australiji, Americi...

"Braćo i sestre, hvala vama što ste došli da proslavimo našu slavu, zajedničku slavu Crkvenoškolske opštine", poručuje Zoran Đorćević, predsednik Crkvenoškolske opštine.

Njegova supruga Lela bila je među glavnim članicama Kola srpskih sestara koje su spremale veliki ručak.

"Za sada je odlično, sve ide po planu", kaže Lela Đorđević, "radili smo, pripremali smo koliko smo mogli i nadamo se da će ručak biti ukusan."

Prepuna društvena sala u crkvi Sveti Jovan Krstitelj u Belvudu pokazuje da su Srbi u ovom delu Amerike privrženi svojoj veri, tradiciji i kulturnom nasleđu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи