Fond Dijaspora za maticu o humanitarnim aktivnostima

U susret dvadesetogodišnjici osnivanja Fonda Dijaspora za maticu, u prostorijama Doma vojske u Beogradu, održana je redovna godišnja Skupština tog neprofitnog udruženja.

Članovi Fonda iz dijaspore i matice rezimirali su humanitarni rad u protekle dve decenije. Do sada je uloženo više od 7 i po miliona evra u izgradnju mostova, puteva, pruga, obdaništa, škola, bolnica, porodilišta, domova za raseljene i proterane Srbe i drugih infrastrukturnh objekata.

Fond se posebno osvrće na podsticanje mladih talenata iz matematike i tehničkih nauka preko posebnog fonda, koji nosi ime Sanje Milenković, učenice Matematičke gimnazije koja je poginula u NATO bombardovanju.

U 2019. godini, i dalje će jedan od prioriteta biti pomoć srpskom stanovništvu na Kosovu i Metohiji.

"Već 4 pune godine Fond obezbeđuje osnovne životne namirnice za narod na Kosovu i Metohiji, u vrednosti od 1000 evra. Mi dobijemo potrebe, a uplaćujemo isporučiocu namirnica. Ta saradnja teče na obostrano zadovoljstvo i meni je drago da mogu da kažem da će naša Skupština potvrditi nastavljanje te pomoći", kaže za RTS Živadin Jovanović, izvršni direktor Fonda Dijaspora za maticu.

Dr Miloje Milićević, predsednik Upravnog odbora Fonda, nada se da će uz podršku državnog vrha, njihovo udruženje, u 2019. godini, raspoloživi novac uložiti u izgradnju Srpskog doma, koji bi bio sinonim roditeljske kuće za Srbe iz rasejanja.

"Svaka nacija u glavnom gradu ima svoje domove. To su, u stvari, značajni kulturni centri i mi bismo želeli da Srpski dom postane jedan od kulturnih centara", kaže Milićević.

Milićević smatra da budući Memorijalni centar, koji će biti posvećen svim srpskim žrtvama u 20. veku, treba postaviti na Kalemegdanu, sa pogledom na ušće Save u Dunav.

„Imamo još jednu inicijativu koja nam je jako značajna, a to je da napravimo Srboslov, neku vrstu srpske Biblije", ističe Milićević.

Za novog člana Upravnog odbora izabran je Nenad Milenković iz Švajcarske, a za novog člana Nadzornog odbora - Gordana Ivančević iz Kambere.

„Drago mi je da sam pozvana da vidim kako se ovde radi. Pomoći ću koliko mogu, kao što radim u Australiji, tako ću i ovde", kaže Gordana Ivančević.

„Izmiče pažnji javnosti jedna strateška pomoć srpskog rasejanja preko doznaka koje godišnje iznose 4 milijarde američkih dolara. To je velika pomoć platnom bilansu Srbije i to je jedan znak koliko naša dijaspora živi u jedinstvu sa maticom, osećajući sve njene tegobe, teškoće i potrebe. Ta činjenica obavezuje na jačanje veza matice i dijaspore, ali i na uzajamno poverenje", ističe Živadin Jovanović.

Fond dijaspora za maticu, kao jedinstvena, nacionalna, humanitarna organizacija, podsetimo, stvorena kao izraz težnje da pomogne u obnovi zemlje posle NATO bombardovanja, od osnivanja do danas, zalaže se za očuvanje srpskog nacionalnog, verskog i kulturnog identiteta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво