Na zajedničkoj misiji

Na osnovu sporazuma o saradnji, potpisanog 17. novembra prošle godine na Paliću između Radio-televizije Srbije i Mađarskog javnog servisa (MTVA, Budimpešta) emisija "Srpski ekran", od ove jeseni, biće emitovana u okviru Medijske mreže srpske dijaspore na programu RTS Svet. Ekipa emisije posetila je našu redakciju.

Bili su gosti naše redakcije, na jedan dan. Kratko, ali dovoljno da se na obostrano zadovoljstvo dogovori saradnja. Ekipa emisije Srpki ekran iz Budimpešte priključuje se timu Programa za dijasporu.

„Kojem sektoru mi zapravo kao redakcija koja radi van matice, a u regionu, po svojoj vokaciji i pripadamo", kaže Snežana Milivojević.

Emisija Srpski ekran traje 26 minuta i tako već 26 godina. I to je jedina televizijska emisija na srpskom jeziku u Mađarskoj.

„To je prilično dug period u okviru kojeg smo pokušali da ispunimo našu, ne samo iformativnu, nego i edukativnu funkciju. Znamo da Srba u Mađarskoj ima malo, te tako naš program, nadam se, utiče i na bolje znanje i usavršavanje srpskog jezika", kaže Snežana Milivojević.

Misija male, ali odabrane ekipe emisije Srpski ekran, prvi put emitovane 12. septembra davne 1992. godine, je da prikaže ono što je najbolje i najlepše u srpskom narodu, ono što je zapravo njegova suština.

„Bavimo se odnosima i vezama Srba iz Mađarske sa matičnom zemljom Srbijom, kako istorijskim, kulturološkim, tako i institucionalnim. Pratimo politiku mađarske Vlade što se tiče manjina u Mađarskoj, samim tim i srpske, kao i bilateralne odnose dve zemlje kada su pitanju aktivnosti na polju zaštite nacionalnih manjina", kaže urednica Srpskog ekrana.

U okviru dogovorene saradnje, Srpska redakcija u Mađarskom javnom servisu imaće priliku u svom terminu da emituje emisije kulturno obrazovnog, naučnog i ekološkog sadržaja RTS- a koje se bave poznatim ličnostima i događajima iz srpske istorije, prirodnim lepotama ali i ekološkim problemima u Srbiji.

broj komentara 0 pošalji komentar