Obeležena godišnjica "Oluje" u Čikagu

Godišnjica Oluje obeležena je i u srpskoj zajednici u Čikagu. Događaj su zajednički organizovali Udruženje krajiških Srba "Prelo" i Sabor krajiških Srba.

Godišnjica akcije "Oluja" obeležena je na teritoriji Čikaga parastosom i komemoracijom u manastiru Nova Gračanica. Parastos je obavio iguman manastrira Sinđel Serafim Baltić sa određenim sveštenstvom.

Veliki broj ljudi su prisustvovali liturgiji izbegli su upravo tokom Oluje 1995. godine i preselili se u Sjedinjene Američke Države. Posle službe održan je i ručak u svečanoj sali manastira sa kraćim prigodnim programom. Događaj su organizovali zajedno, Udruženje krajiških Srba "Prelo" i Sabor krajiških Srba. Obe organizacije imaju sedište u Čikagu.

"Imao sam 12 godina kada se to desilo ali pamtim sve. Bio sam od onih koji su 5.avgusta napustili svoje rodno mesto." priseća se Duško Čučković, predsednik Udruženja krajiških Srba "Prelo". 

"Naša tragedija se desila kako se desila i činjenice stoje i dan danas i činjenice moraju da se znaju." podsetio je prisutne iguman Sinđel Serafim Baltić.

"Imamo kontakte sa svim  našim Krajišnicima širom sveta, počevši od San Dijega u merici do Perta u Australiji." kaže Stevan Dokić, predsednik Sabora krajiških Srba.

Bilo je pesama posvećenih roditeljima i rodnom  kraju kao i događajima od pre 23. godine.

"Oprosti mi majko što svojim likama razgovaram, što ih rukama sama dodirujem....", započela je stihovima Ljuba Belanović.

"Očima u suzama u bezdan gledam, kreće se pšoslednji krajiški stroj...", nastavio je sa stihovima Milenko Sisarica.

Krajišnici su se dobro snašli u Americi, skućili se, imaju poslove a deca završavaju vrhunske fakultete. Na pitanje čime se bavi i kako ide posao u današnje vreme, Duško Čučković odgovara: "Nekretninama se bavim, kupovinom i prodajom nekretnina. Ekonomija u Americi je dobra i nema ko tu da se žali."

Udruženje krajiških Srba "Prelo" tokom godine organizuje godišnje nekoliko veoma posećenih događaja godišnje kao što "Kestenijada" zakazana za 6. oktobar ove godine. 

Veliki broj krajiških Srba naselilo se u poslednjih 20 godina baš ovde, u Americi i to ne samo u Čikagu i okolini nego širom SAD-a i Kanade.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво