Kralj vatre

Da bi sa dozvolom zapalio čoveka, sarađivao sa Likom Besonom, Madonom i mnogim drugim svetskim zvezdama, preselio čuveni reli Pariz - Dakar u Valjevo, važno je zvati se Tomislav Mitrović.

Zovu ga kraljem vatre. Sa 17 godina dobija prvu filmsku ulogu kaskadera kada se u rodnom Valjevu snimao kultni film "Tri karte za holivud".

"Radili smo 7 dana snimanje sa Batom Živojinovićem i onda su koordinatori izabrali mene za neke scene sa malo većom akcijom, što je za mene klinca sa 17 godina bilo vrh", priseća se Tomislav početka svoje karijere.

Nekoliko godina kasnije odlazi u Pariz sa željom da upise filmsku akademiju. Put do Zapada nije bio lak.

"Putovao sam 3 dana raznim prevozima, lažnim vizama, autobusima, kolima, čak i bicikom u jednom trenutku kada sam u Frankfurtu ostao bez ičega".

Po završetku školovanja u Parizu postaje profesor na jedinoj akademiji za kaskadere u Evropi.

"Predajem razne oblasti iz kaskada, od koreografije borenje, padova, katapulta pa do naravno gorenja tela Što je moja ljubav i specijalnost". 

Savremenim tehnikama opasnost u kaskaderskom poslu danas svedena je na minimum, osim sa vatrom. Tu se greške ne opraštaju.

"Ipak vi imate 700 stepeni na sebi, ako udahnete možete da izgubite život, ako otvorite oči u pogrešnom trenutku izgubićete vid".

Baš ovim rečima Tomislav i počinje svoja predavanja studentima.

"Kada gori neki moj učenik imam veći strah da pazim na svaki detalj jer u istom trenutku obučavam drugog učenika kako da radi gašenje".

Najopasnija situacija ujedno je bila i njegovo vatreno krštenje pred kamerama u filmu Nafaka, reditelja Jasmina Durakovića.

"Ta eksplozija je bilan ogromna, kao kuća, koja me je uzela. Ja sam protrčao kroz nju....Jasmin Duraković je skočio iza kamere "Bolan jel živ kaskader, gde je kaskader", kroz osmeh se priseća Tomislav".

Dok svetski kaskaderi mogu da se pohvale sa deset gorenja u svojoj karijeri Tomislav do sad ima 6 puta više a pod njegovom komandom gorelo je oko 920 ljudi. Za sledeću godinu najavljuje spektakl.

"Radiću moje hiljadito gorenje, zapaliću hiljaditog čoveka i to će biti na Ajfelovoj kuli, propraćeno spektaklom. Zapaliću jednu svetski poznatu osobu".

U međuvremenu radiće na promociji svoje zemlje i valjevskog kraja. Zahvaljujući njemu reli Pariz- Dakar preselio se u Valjevo.

"Jedno veče sam video vest na internetu da se ne organizuje više reli Pariz- Dakar do Dakara nego da se seli u Južnu Ameriku i tad sam došao na ideju, zašto ja ne bih napravio reli Pariz- Valjevo. Onda su me ljudi pitali "A gde je Valjevo u Africi"? Objasnio sam im da kad uzmu kartu sveta u ruke. Objasnio sam im da kad uzmu kartu sveta u ruke i nacrtate krst, gde je tačka tu je Valjevo".

Za pet godina u Srbiju je doveo više od hiljadu Francuza, Španaca, Belgijanaca, Švajcaraca. Kao živa buktinja Valjevac pomera granice ljudske moći, odavno je ušao u anale svetskog kaskaderstva. Ambasador otadžbine dok obara svetske rekorde Francuze uči kako svi putevi vode u Valjevo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи