Potrebna podrška stručne javnosti iz Srbije i dijaspore

Prof. dr Sreto Nogo, generalni sekretar Udruženja za međunarodno pravo i prof. dr Srđan Aleksić, advokat, gostujući u "Srbiji na vezi", najavili su održavanje konferencije u Nišu 18. i 19. juna, na kojoj će brojni eksperti iz zemlje i sveta govoriti o posledicama NATO bombardovanja. Grupa srpskih intelektualaca, pre svega iz oblasti međunarodnog prava, odlučila je da osnuje Savet za pripremanje tužbe protiv 19 zemalja članica NATO, a pokretači ove inicijative, dr Nogo i advokat Aleksić, pozivaju naše stručnjake iz Srbije i dijaspore da se pridruže toj borbi.

"Prekršene su mnoge međunarodne konvencije, mnoga dokumenta. A to, na žalost, ni do danas nije opštepoznato. Pre godinu i po dana, kada smo čuli da svakog dana po jedno dete oboli od karcinoma, kolega Srđan Aleksić i ja smo se dogovorili da pokušamo da zaštitimo te naše nesretne ljude.

Naime, postavilo se pred nas pitanje da li mi, kao kvaziintelektualci ili intelektualci u ovoj državi imamo pravo da ćutimo i kažemo: U redu, pa neka nas je NATO bombardovao, imali su na to pravo! Onda smo počeli da prikupljamo dokumentaciju koja će pokazati da su naši ljudi oboleli od karcinoma, kao posledica bombardovanja.

I kolegu Srđana i mene su prijatelji upozoravali da se ne borimo protiv NATO-a, da ne izgubimo glavu...Mi se ne borimo protiv NATO-a i drago mi je da ste nas pozvali uoči naše konferencije, da jednom za svagda to stavimo ad akta...ovo je građanska inicijativa, građani će da tuže, jer su posledice „Milosrdnog anđela" bombardovanje uranijumom, i ne samo uranijumom, on je samo najčešće pominjan. Ima mnogo gorih otrova, recimo kad su gađali Petrohemiju u Pančevu, bilo je još gorih otrova...", rekao je, između ostalog, prof. dr Sreto Nogo, gostujući u emisiji Srbija na vezi.

Advokat, prof. dr Srđan Aleksić kaže da tužbu baziraju, pre svega, na presudi sudova u Italiji.

"Imamo 6 pravosnažnih sudova u Italiji koji su presudili uzročno-posledičnu vezu konkretno, bombardovanja osiromašenim uranijumom i žrtava, italijanskih vojnika i građana, koji su boravili na Kosovu i Metohiji samo mesec dana.

Od njih 3000, 376 je umrlo, preko 400 je obolelo od teških oboljenja i pokrenulo postupak pred njihovim sudom. Od pre godinu dana imamo pravosnažne presude, pre 4-5 meseci je formirana komisija u Italiji od strane njihovog parlamenta koja je utvrdila uzročno-posledičnu vezu.

To nam daje sigurnost. Naši građani na Kosovu i Metohiji nisu građani drugog reda, zagađena im je životna sredina, došlo je do ekološke katastrofe, zagađeni su voda, zemlja i vazduh.

Kada govorimo o bombardovanju osiromašenim uranijumom, govorimo o 4 sela u opštinama Preševo i Bujanovac, kao i Vranje, jer je bombardovan repetitor iznad Vranja, gde imamo povećanje obolelih od kancera stostruko. Mi sada želimo da pokrenemo postupak i utvrdimo građansko-pravnu odgovornost članica zemalja NATO pakta, jer su prekršeni njihovi ustavi i zakoni.

Bombardovanjem osiromašenim uranijumom načinili su štetu, naši građani su oboleli i na ovaj način mi želimo da, pre svega, lečimo naše građane, jer lečenje jednog građanina košta preko hiljadu evra. Naši građani nisu krivi što žive na toj teritoriji, i ne govorimo o vojnicima, već o građanima koji tu žive i kojima je povređeno pravo na život i zdravlje. To su osnovne Konvencije o zaštiti ljudskih prava u Strazburu. Povredili su nam pravo na životnu i zdravu sredinu.

Mi želimo da uklone te materije, ako je moguće, a ako nije, nek daju adekvatno obeštećenje građanima koji žive na teritoriji juga Srbije, gde je bačeno 15 tona osiromašenog uranijuma. To je ogromna količina. U Njujorku jedna elektrana za 368 grama koje je slučajno ispustila, zatvorena za sva vremena.

Mi moramo da se borimo. Mi advokati, pravnici, profesori, nemamo prava da ćutimo i moramo da pokrenemo ovaj postupak.

Sigurni smo u uspeh, jer je Italija članica NATO pakta, a njihovi sudovi su potvrdili te presude", rekao je advokat Srđan Aleksić za RTS.

Sa gostima u studiju razgovarala Nada Vukelić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво