Srbija na vezi - region, RTS Svet, 18.55

Najvažnije informacije o aktuelnom položaju, problemima i potrebama Srba i srpske zajednice u susednim zemljama, govori gost emisije, novoizabrani predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Republike Srbije, Miodrag Linta. Reprizni termin emisije je utorak, 29. maj u 13.05.

Od ostalih tema izdvajamo priču o selu Kovačić, na samom izlazu iz Grada Knina, u Kninsko-dalmatinskoj županiji, na mestu gde se slap Krčić sjedinjuje sa izvorom reke Krke. Demografska slika ovog kraja je nakon poslednjeg rata potpuno izmenjena, od apsolutne većine Srbi su postali manjina ali, ipak, život se polako vraća o čemu svedoče oni malobrojni koji su se tamo vratili.

Videćemo i zanimljivu priču iz Skoplja, koju su pripremili dopisnici Srbtela iz tog grada. Reč je o proslavi 60 godišnjice mature đaka jedne od najpoznatijih gimnazija u glavnom gradu Makedonije, na kojoj se nastava, sve do početka raspada Jugoslavije, odvijala na srpskom jeziku, tada srpskohrvatskom.

U drugom delu emisije saznaćemo kako će se ove godine obeležiti tradicionalni Susreti Kozarčana u Beogradu, 42. po redu. O tome govori gost u emisiji predsednik Udruženja Kozarčana u Beogradu dr Rajko Srdić. Iz Prijedora će nam se u emisiju uključiti ovogodišnji domaćin manifestacije, gradonačelnik tog grada Milenko Đaković.

Akademsko i kulturno umetničko društvo Novi Beograd, koje godinama njeguje izvorne narodne pesme iz Knešpolja i Potkozarja, na čelu sa Ninom Šurlan, a koje je i ove godine učesnik Susreta Kozarčana, uživo će izvesti prigodnu numeru iz tog kraja na krajnjem severozapadu Republike Srpske.

Urednici emisije Boban Kovačević i Miroslav Karlica

Muzički urednik Branka Lolić

Reditelj Maja Mandić

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво