"Akademija Bata Marčetić" iz Toronta dobitnik vrednog priznanja

Među ovogodišnjim dobitnicima Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice (KPZ) Srbije su i tri imena iz srpskog rasejanja u Kanadi. Književnik Ranko R.Radović, Žarko Brestovac, humanista i mecena kulture i Miroslav Bata Marčetić, osnivač i direktor „Akademije srpske narodne igre". Akademija je dobila Povelju, a priznanja su stigla u vreme njihovog velikog godišnjeg koncerta.

„Nije ovo samo igra, nije ovo samo pesma, to je ljubav, to je misija", glase reči himne Akademije srpske narodne igre Bata Marčetić iz Toronta. Himna govori o druženju, ali i o čuvanju običaja i činjenici da kroz izvorne narodne pesme i korake, svi članovi Akademije, od kojih je većina rođena u Kanadi, uče i o svom poreklu.

Nastupili su na ovogodišnjem koncertu svi ansambli Akademije. A u sali Sen Loren teatra u samom centru Toronta bili su i predstavnici opštine Misisaga, prijatelji kanadski koreografi, ali i predstavnici diplomatskog kora, generalni konzuli Poljske, Ruske Federacije, Turske i Moldavije.

Vasilije Petković, generalni konzul Srbije, saopštio je odluku Kulturno prosvetne zajednice.

„Među tim ljudima, nekoliko se nalazi i ovde, u Kanadi. Jedan od njih za svoj rad, svoj doprinos kulturi, očuvanju srpskog nasleđa, srpske igre, je i gospodin Miroslav Bata Marčetić", rekao je konzul Petković.

Nekoliko stotina članova Akademije raspoređeno je u 5 ansambala, uzrasta od 4 do 20 i nešto godina, i oni su dobili Povelju Kulturno-prosvetne zajednice.

„Ovu značku su zaslužili, ne ja, nego ovi mladi umetnici, i muzičari i igrači. I njima treba dati potpuno priznanje", rekao je Bata Marčetić.

Oko ovog kulturno-umetničkog društva okuplja se grupa rekreativaca, veterana, koji dolaze na probe svake srede.

„Ja lično mnogo volim muziku, tradiciju, našu nošnju, sve što je srpsko...Izuzetno mi je drago da blizu sebe imam jednu Akademiju", kaže Danka Marković iz rekreativne grupe.

Na ovom koncertu su pokazali i šta su proteklih meseci naučili i usavršili na probama. Spremaju se za gostovanja u Vindzoru i Vašingtonu, ali već od jeseni će početi pripreme za veliki gala koncert i proslavu jubileja, 15 godina od osnivanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи