Poslednja stanica Britanija

Knjiga "Poslednja stanica Britanija", autobiografski roman prožet emigranskim iskustvom, autora Gorana Gocića nosi snažnu poruku svima onima koji traže odgovor na večito pitanje - otići ili ostati?

Kada se u Engleskoj sretnu dva Srbina, Italijan i Čeh nastaje knjiga o kojoj se priča a mi smo se sreli sa njenim piscem. Autobiografski roman otkriva Goranovo gorko emigransko iskustvo iz obećane zemlje.

"Steknete neku pogrešnu sliku, iskrivljenu, idealizovanu, ulepšanu sliku neke zemlje i onda kada vas realnost udari po licu, kada vas ošamari, onda vidite i drugu stranu i to sam pokušao da opišem, to neposredno emigransko iskustvo", poručuje Goran Gocić.  

Poput arheologa, Goran je rekonstruisao emigratski deo svog života kroz snove i ambicije tada dvadesetčetvorogodišnjeg momka.

" Ja sam prvi put tamo otišao kao ružno pače, niti sam koga poznavao, niti sam imao novca. Otišao sam kao parija i to je iskustvo otrežnjujuće, mene je to zapravo i oslobodilo, taj boravak na margini", priznaje Goran. 

Kao biljka, čovek iščupan iz korena i posađen u neku novu realnost - glasila bi definicija emigranta, kaže Goran.

"Čini vam se da su ljudi pokretni da se lako prebace u neku drugu sredinu, vi ih fizički prebacite, ali je to korenje nevidljivo i treba nam vremena da se iscelimo. To nisu kratki periodi, u pitanju su godine, decenije, kao kod drveća", za RTS kaže Goran Gocić.

I pored toga, neko drvo će se primiti, a neko ne. Univerzalnost ljudskih težnji u emigraciji postoji, ali ne i univerzalni odgovor na večito pitanje - otići ili ostati?

Među koricama knjige, mnogi će možda i pronaći odgovor.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво